Calendarul zilelor libere din 2024

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii. De asemenea, la acestea se mai adaugă și zilele de 2 mai (joi), 16 august (vineri) şi 27 decembrie (vineri) tot ca zile libere. Asta după ce Guvernul a decis (pe 21 decembrie 2023) ca în 2024 (și numai în 2024) să fie libere și aceste trei zile, pentru a face punte între sărbătorile legale și weekend, astfel că bugetarii vor avea trei zile libere în plus în acest an. 

Zilele libere vor fi recuperate prin prelungirea programului de lucru. Așadar, în total vor fi 20 de zile libere în 2024, dacă adunăm și punțile dintre sărbătorile legale.

Cele mai multe zile libere care cad în cursul săptămânii sunt în luna ianuarie și în mai. Angajatorii sunt obligați să le acorde angajaților aceste zilele libere.

Comparativ, în anul 2023 au fost 15 zile libere legale pe parcursul anului calendaristic.

Zile libere în 2024 sunt:

  • 1 ianuarie, 2 ianuarie — Anul Nou (luni și marți)
  • 6 Ianurie – Boboteaza (sâmbătă)
  • 7 Ianuarie – Sfantul Ioan Botezatorul (duminică)
  • 24 ianuarie — Ziua Unirii Principatelor Române (miercuri)
  • 1 mai — Ziua Muncii (miercuri)
  • 3 - 6 mai — Paștele ortodox 2024 (vineri-luni)
  • 1 iunie — Ziua Copilului (sâmbătă)
  • 23 iunie (duminică) - Rusalii, 24 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august — Adormirea Maicii Domnului (joi)
  • 30 noiembrie — Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie — Ziua Națională a României (duminică)
  • 25 decembrie, 26 decembrie — Crăciunul (miercuri, joi)

Angajaţii care sunt nevoiţi să lucreze inclusiv în zilele considerate libere vor primi în plus la salariu, ceea ce înceamnă că ziua lucrată va fi plătită dublu, potrivit prevederilor legale în vigoare.

În anumite zile libere angajații pot fi chemați la serviciu, în funcție de fiecare meserie. Codul Muncii prevede că cei care vor lucra în liberele legale trebuie să primească compensații în zile libere ce vor fi acordate de către angajator în următoarele 30 de zile.

Dacă nu vor fi acordate zilele libere, angajații beneficiază de un spor la salariul de bază ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Acei angajatori care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

În anul școlar 2024-2025, și elevii și profesorii vor avea câteva zile libere în plus. Ziua Internațională a Educației, ce va fi sărbătorită pe 5 octombrie, este zi liberă pentru elevii și profesorii din învățământul preuniversitar.

În România, Ziua mondială a Educaţiei este marcată distinct de Ziua învăţătorului (5 iunie) începând cu anul 2013 şi a fost introdusă în structura anului şcolar 2013-2014, potrivit unei decizii luate, la 3 iunie 2013.

Potrivit legii, salariații români au dreptul la zile de concediu de odihnă plătite, concediu a cărui durata minimă este de 20 de zile lucrătoare. Durata concediului de odihnă este stipulată în contractul individual de muncă.

Precizăm că, potrivit legii, în afara zilelor de concediu de odihnă anual, angajații români mai au dreptul și la zile libere plătite, în cazul unor evenimente familiale deosebite, și anume:

  • căsătoria (5 zile)
  • nașterea unui copil ori căsătoria unuia dintre copii (3 zile)
  • decesul soţului/soției sau al unei rude până la gradul al II-lea inclusiv (3 zile)

Câte zile libere acordă alte țări

Și alte țări acordă zile libere cu diverse ocazii sau sărbători naționale. De exemplu, în Germania numărul acestora diferă de la land la altul.

Austria: 13 zile 

Grecia: 12 zile 

Polonia: 11 zile 

Finlanda: 10 zile

Australia: 10

SUA: 3 zile

Articole similare

Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.
O Persoană Fizică Autorizată (PFA) poate angaja cel mult trei persoane, cu contract de muncă individual. Aceste contracte de muncă vor fi înregistrate în mod obligatoriu la inspectoratul teritorial de muncă, potrivit legislației în vigoare. De cealaltă parte, un SRL poate avea un număr nelimitat de salariați.