Cât câștigă un zidar. Paralelă cu alte meserii, adesea văzute mai bine

Zidarii calificați sunt extrem de greu de găsit pe piață muncii din România, iar angajatorii sunt în situația în care doar cu oferte mari de salarii mai pot găsi oamenii potriviți. Și plătesc și peste 5.000 de lei net pentru un muncitor cu experiență, care, eventual, să îi învețe și pe ceilalți din echipă meserie.

Domeniul construcțiilor este mereu de actualitate, unul în care se caută mereu specialiști și în care numărul locurilor de muncă disponibile este destul de mare în mod constant, deoarece piața imobiliară se află într-o continuă creștere, indiferent dacă ne raportăm strict la construcțiile civile sau și la cele industriale.

 

Revenind la meseria de zidar, iată

Ce ar trebui să știe cineva care vrea să se orienteze către un astfel de job.

"Zidarii calificați sunt foarte căutați în companiile care execută lucrări mai mici, nu doar de marii dezvoltatori, deoarece se câștigă mult mai bine pe lucrările punctuale de termen scurt, cum ar fi recopartimentarea, amenajarea, unei clădiri de birouri, proiecte de renovare,etc.

Se câștigă mult pentru că nu se găsesc oameni calificați, iar acei puțini care sunt deschiși doresc câștiguri substanțiale și rapide", a declarat un potențial angajator.

În principal, pe angajatori îi interesează să aibă candidați cu vechime în domeniu, cu o diplomă de calificare și care dau dovadă de seriozitate. Dar uneori nici diploma nu e prea importantă (nu și dacă se urmărește un job în afară).

"Dar aici, depinde în fiecare caz, dacă sunt dezvoltatori mari cu lucrări de volum, nu pun foarte mare accent pe anumite certificări sau vechime îndelungată în zona de construcții.

Dacă vorbim de companii mai mici, punctuale, atunci da - urmăresc să aibă o diplomă de calificare și experiență de 1-5 ani.

Companiile care detașează personal calificat sau companiile din UE care recrutează personal de la noi (cea mai mare cerere vine acum din Germania) solicită și cunoștințe minime de limba engleză sau germană", mai spune acesta.

 

Salariile de afară, similare cu cele din România

Oferta de joburi din afară pare că nu îi afectează foarte mult pe angajatorii români, deoarece diferența de salariu nu este foarte mare.

"Da, în țările din afară oferta e de undeva la 2.000 de euro net, cazare și masă, plus drumurile acasă la fiecare 6 luni.

Ideea e că în România se câștigă foarte mult în această meserie. Un zidar poate câștigă între 3.000 și 5.500 de lei net. Majoritatea mai au lucrări și în privat, iar atunci nu mai sunt motivați să plece în afară, pentru că pot câștiga cel puțin la fel de bine în România. În plus își pot negocia și alege lucrările, iar asta face diferența", mai explică jucătorul de pe piață.

Așa se explică și numărul mare de oferte de joburi pentru zidari, aflate în acest moment pe piață. JobRadar24.ro este una dintre platformele unde pot fi găsite astfel de joburi. Și situația nu se va schimba prea curând.

Concret, conform paylab.ro, un zidar poate câștiga între 1.631 – 5.177 lei, adică mai mult decât un bucătar (1.982 – 4.432 lei) sau un microbiolog (2.319 - 4.571 lei) și similar cu un operator prelucrare fier (1.626 – 5.141 lei), de exemplu.

În plus, dacă vrea să rămână în domeniu dar să înainteze în ierarhie, să se dezvolte profesional, acesta poate ajunge tehnician în construcții, unde salariul poate fi chiar de 6.606 lei. Dacă nu vrea să se oprească aici, atunci poate ajunge inginer în instalații/civil (cu salariu de până la 6.367 lei), tehnician de proiectare (salariu până la 5.370 lei), inspector cantități (unde va fi plătit și cu 7.528 lei). 

 

Provocări când angajezi un zidar

O provocare pentru angajatorii care caută zidari este îi convingă să schimbe angajatorul, deoarece ei nu renuntă, de obicei, la locurile lor de muncă în mijlocul unei lucrări, ci schimbă în momentul în care au terminat lucrările și nu au un alt proiect.

"Una dintre schimbări resimțite în acest an și care se va resimți și anul viitor ține de creșterea importului de personal de origine asiatică. Foarte multe companii de construcții din România, în special din București, au angajat personal străin – din Vietnam sau Thailanda.

Este mai scump să aduci oamenii din afară, dar câștigul ține de stabilitatea echipei de muncitori, experiență oamenilor și productivitatea acestora care este mai crescută.

La nivel de România există problema absenteismului – muncitorii azi pot veni, iar mâine - nu. În zona de construcții, oamenii vin când vor, iar companiile de construcții nu-i pot refuză din pricina lipsei de personal. În momentul când ai o echipa cât de cât formată, chiar dacă sunt de altă origine, poți conta pe ei", explică un specialist în recrutare.

Dacă vorbim de zidari cu calificare (în special, cu experiență) - dar aceștia sunt din ce în ce mai puțini - există o lipsa acută. Prin urmare, oricine are un pic de experiență e considerat deja calificat. De obicei, cei calificați aleg să muncească în echipe. Nu-și schimbă jobul pe cont propriu.

Cele mai eficiente forme de recrutare, când vine vorba despre zidari, sunt anunțurile de pe rețelele de socializare – Facebook sau Instagram, dar și afișele în zonele de șantiere sau în zonele unde se știe că locuiesc o mare parte dintre aceștia.

 

Care sunt cerințele zidarilor de la companii

"Prima solicitare ține de oferta financiară. Un salariu pleacă de la 3.000 de lei net, cu carte de muncă, și poate urcă până la 4.500 - 5.000 de lei net, mai sunt și cazurile de plata zilnică pentru retenția acestora, între 200 și 250 ron net/zi", explică recrutorii.

Când vine vorba despre firmele care prestează lucrări mai mici, meseriașii au parte de beneficii în plus.

Inclusiv companiile care oferă servicii de mentenanță oferă beneficii precum tichete de masă sau asigurare de medicală, transport.

Dacă ar fi să facem un profil al candidatului român pentru funcția de zidar, în România, vorbim de candidați cu vârstă între 40 - 55/60 de ani, în cazul persoanelor calificate. Aceștia au experiență de 2 - 8 ani și nu prea știu limbi străine.

 

Articole similare

Să îți alegi cariera poate fi unul dintre cele mai dificile decizii. În principiu, ne dorim să urmăm o carieră într-un domeniu de care suntem entuziasmați. Și ideal ar fi să mergem pe calea care ne va oferi oportunități profitabile, cât mai repede și, mai ales, și pentru anii următori. Asta ar însemna să alegem un loc de muncă bine plătit pentru care există astăzi cerere și care va continua să fie solicitat și în viitor.
Primele 8 locuri de muncă căutate au legătură cu volanul fie că vorbim de șoferi profesionișți, transportatori, curieri, șoferi personali sau alte variațiuni dintr-o lista de căutări pe aceiași tema. În total peste 22% dintre joburile accesate pe cel mai mare agregator de joburi din România, au fost în domeniul transporturilor.
Ai visat mereu să conduci o pensiune turistică? Poate fi a ta sau să te angajezi pe un astfel de job, atribuțiile sunt la fel. Diferența este că, probabil, vei fi mult mai implicat atunci când e vorba despre afacerea ta. Și, probabil, în realitate vei ocupa mai multe poziții în același timp, dacă te afli în această ultimă situație.