Ai primit două sau mai multe oferte de muncă? Cum știi să o alegi pe cea potrivită

Felicitări! Ai reușit să obții nu una, ci două oferte de muncă? Ești un adevărat guru al procesului de recrutare! Din păcate, asta nu înseamnă că treaba ta s-a terminat.

Odată ce ai trecut peste emoțiile pozitive ale unui astfel de moment, o mică-mare victorie, știi că vine momentul în care va trebui să faci marea alegere. Și nimeni nu te poate ajuta, ești singurul care trebuie să ia această hotărâre, de care depinde viitorul tău apropiat. Poate și al familiei. De aici și presiunea enormă pe care o simți pe umeri, îndată ce ai terminat de sărbătorit faptul că ești atât de vizibil și, probabil, prețios, din moment ce mai mulți angajatori te vor.

Se pune problema cum vei face această alegere, pentru că nu e simplu. Citește mai jos câteva sfaturi care te vor ajuta în acest labirint și te vor aduce lângă angajatorul cel mai potrivit ție.

Analizează ce spun alții despre companie

Sigur, unii pot avea experiențe diferite față de ceea ce ai putea experimenta tu în cadrul companiei, însă la o simplă căutare pe Internet poți afla ce păreri au alte persoane față de modul de lucru, valori, mentalitate etc.. Deși nu ar trebui să te influențeze neapărat, pentru că fiecare este diferit și percepe altfel situațiile, te poți uita să îți faci o idee, măcar prin comparație, asupra celor doi angajatori.

Gândește-te la mediul de lucru

Fie că analizezi locația companiei, care poate fi un factor pozitiv sau negativ în funcție de cât eșți tu de dispus să te deplasezi de acasă, sau că evaluezi modul de lucru, pentru că preferi să lucrezi remote sau la sediu, aceste aspecte sunt relevante în decizia ta.

Evident, în această categorie de evaluat se încadrează și cum ți s-a părut atmosfera de la birou. Dacă ai avut interviul fizic, cu siguranță ai tras cu ochiul la cum se desfășoară treburile și ce vibe îți transmiteau angajații. Este foarte important să îți imaginezi cum te-ai integra tu în acel peisaj.

Informează-te despre cultura organizațională și stilul de lucru

De la modul de comunicare cu colegii de muncă până la ritmul de realizare pentru proiectele atribuite, este important să ții cont de aceste lucruri. Dacă nu te simți în largul tău să lucrezi sub presiune, înseamnă că respectivă companie nu se pliază pe ceea ce consideri tu jobul ideal.

De asemenea, dacă jobul se bazează foarte mult pe colaborarea între echipe, iar ție îți place să lucrezi mai degrabă singur, atunci poate că nu e cea mai bună ofertă pentru tine.

Poate te gândești că treaba asta cu cultura organizațională e supraevaluată. Însă, ar fi bine să privești mai atent. De exemplu, dacă tu ești genul de om căruia nu-i plac ordinele, procedurile, directivele, sistemele și respectarea unor protocoale, atunci s-ar putea ca mediul dintr-o multinațională, de exemplu, să te frustreze foarte mult. Te gândești că ajungi acolo ca să schimbi tu legile? Greșești. Nu vei putea. Prin urmare, încearcă să-ți dai seama care ar fi mediul unde tu te-ai putea integra: bine, repede și pentru o durată cât mai mare de timp.

Evaluează dacă merită să îți sacrifici timpul pentru un salariu mai mare

Pentru mulți dintre cei care au de ales între două oferte de muncă salariul reprezintă unul dintre aspectele decisive în luarea unei decizii. Cu toate acestea, un salariu mai mare poate înseamna (sau nu) mai multe responsabilități.

De aceea, trebuie să fii conștient în decizia ta dacă vrei să sacrifici din timpul cu familia, ieșitul cu prietenii sau hobby-uri, adică activități care te fac fericit în mod obișnuit, în schimbul unui salariu mai generos. Ține minte că doar tu își cunoști prioritățile.

Întreabă de pachetul de beneficii

Asigurarea de sănătate este un beneficiu care trebuie luat în calcul în analiza ta privind ofertele de angajare. Astfel, dacă unul dintre angajatori oferă mai multe servicii în acest sens, pe lângă cele obișnuite (oftalmologie, stomatologie, abonament la sală) atunci balanța ar putea să se îndrepte către acesta.

Bonurile de masă sunt un beneficiu pe care nu îl poți trece cu vederea în oferta de muncă deoarece sunt chiar un plus la salariul tău. Dar, din nou, tu știi ce e mai important pentru tine.

Poți întreba dacă vei primi și card cadou, card cultural sau card de vacanță. Pentru unele persoane sunt importante astfel de beneficii, pentru altele, nu.

Ce vrei cu adevărat să faci în viață

Nu în ultimul rând, poate cel mai important e să te gândești ce vrei cu adevărat să faci în viață. Poate crezi că nu e momentul să te gândești atât de departe (în definitiv ai facturi de plătit și câte și mai câte), dar acest aspect nu trebuie pierdut niciun moment din vedere. Întotdeauna pasiunea trebuie să fie criteriul principal de alegere a unui job. Orice altceva trece pe locul doi.

Dacă pozițiile cu care ești ofertat sunt diferite, atunci acesta este primul și singurul criteriu de care te vei preocupa. Pur și simplu, gândește-te care dintre joburi te-ar face să te trezești cu plăcere de dimineața pentru a merge la muncă. Care dintre ele îți face inima să bată mai tare atunci când îți imaginezi cum ar fi să avansezi în acea profesie.

Oportunitatea de a avansa/de a învăța

Chiar dacă la început toate joburile par ideale, în special dacă sunt și bine plătite, de fapt un aspect important este plusul de valoare pe care ți-l pot adăuga ele în viitorul tău profesional. Dacă faci același lucru zi de zi și n-ai nicio posibilitate de a-ți dezvolta noi abilități sau/și competențe, atunci viitorul nu mai pare la fel de luminos. Asta înseamnă nu doar că te vei plictisi sau plafona, ci și că nici nu vei câștiga mai mult, vei rămâne blocat în aceeași situație. Din nou, doar tu știi cât te motivează banii sau noutatea.

Odată ce ai observat și pus în balanță toate aceste lucruri, cu siguranță că vei lua decizia cea mai potrivită ție, astfel încât să fii mulțumit o perioadă cât mai mare de timp. Nu încerca să iei decizii pripite! Alocă-ți câteva zile (2-3 zile) în care să reflectezi în liniște și să bifezi tot ce e important pentru tine.



Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.