Debutanti: Ce ai de făcut ca să devii babysitter: cursuri, atestări. Care e diferența dintre bonă și babysitter

Ai decis că a fi babysitter e ocupația perfectă pentru tine, cel puțin pentru moment. Ești un om responsabil, îți plac copiii, îți dorești ca și tu să devii mamă la un moment dat, dar acum ești studentă, așa că lista opțiunilor nu e prea lungă.  Pe scurt, ai nevoie de bani, dar și de […]

cum poti deveni babysitter

Ai decis că a fi babysitter e ocupația perfectă pentru tine, cel puțin pentru moment. Ești un om responsabil, îți plac copiii, îți dorești ca și tu să devii mamă la un moment dat, dar acum ești studentă, așa că lista opțiunilor nu e prea lungă. 

Pe scurt, ai nevoie de bani, dar și de un job care să nu-ți ocupe tot timpul. Apoi, vrei să încerci, poate, mai multe piste, astfel încât, la momentul potrivit, să poți decide informată ce ți se potrivește. 

Înainte, însă, să vorbim despre cum trebuie să arate un CV, de exemplu, pentru un job de babysitter, ar trebui să știi care este diferența între noțiunile de babysitter și dădacă.

Meseria de dădacă, așa cum spune Legea nr. 167/2014, presupune ca persoana care vrea să lucreze ca bonă trebuie să fie angajată cu contract de muncă la o firmă de bone acreditată. Bona va putea să îngrijească, la domiciliul propriu, cel mult patru copii.
O babysitter, în schimb, este persoana care are grijă de copii la domiciliul acestora și este plătită de către părinți, în baza unui contract.

 • Care este rolul unei babysitter

Rolul unei babysitter este să aibă grijă de copilul sau copiii altei familii. Principalele responsabilități presupun să te asiguri că aceștia sunt în siguranță, să îi hrănești și să le faci baie atunci când e nevoie, ținând cont de pretențiile părinților referitoare la modalitatea de îngrijire.

Un job de babysitter presupune să lucrezi în funcție de un program zilnic sau doar atunci când părinții au nevoie de cineva care să stea cu copilul. Astfel, poți să lucrezi full-time sau part-time. Există și situații în care tu trebuie doar să le dai o mână de ajutor părinților sau sunt cazuri în care tu îți asumi întreaga responsabilitate pentru îngrijirea copilului, atunci când părinții nu sunt acasă.

 • Cu ce te ajută un CV atunci când îți dorești să lucrezi ca babysitter

Chiar dacă nu aplici pentru un job într-o corporație, ci doar ca să lucrezi pentru o familie cu copii, CV-ul tău trebuie să arate într-un mod profesionist. Gândește-te că majoritatea părinților sunt angajați în companii și caută o babysitter ca să poată să își reia munca și sunt obișnuiți cu ideea de CV. 

În plus, un CV îi ajută să facă o evaluare a abilităților tale, iar cu cât îți organizezi cât mai bine informația, cu atât ai mai multe șanse să obții acest job.

Un CV complet trebuie să includă detalii despre locurile de muncă anterioare ca babysitter, dar și despre celelalte locuri de muncă, în special dacă nu ai mai lucrat până acum ca babysitter.

Alte informații din CV care te vor ajuta să obții un job de babysitter sunt alte certificări relevante pentru această poziție, cum ar fi abilități de prim-ajutor sau dacă știi cum să aplici manevrele de resuscitare. Pe lângă aceste informații, trebuie să incluzi și detalii despre educație, dar și alte abilități sau interese care se potrivesc pentru acest job.

 • Recomandări de care să ții cont în redactarea unui CV pentru un post de babysitter atunci când NU ai experiență

Iată ce ar trebui să conțină CV-ul tău, dacă nu ai experiență în domeniu:

 • CV-ul unei babysitter fără experiență poate să fie scurt, atât timp cât conține informații concrete și corecte. Părinții preferă CV-uri simple și clare, astfel încât să își dea seama mai ușor de abilitățile tale și dacă ești potrivită pentru ceea ce au nevoie;
 • Dacă ai avut mai multe alte locuri de muncă până în prezent, poți să incluzi informații despre cel mai recent loc de muncă, dar mai ales despre acel job la care ai învățat cum să faci lucrurile într-un fel util și în slujba de babysitter; de exemplu educatoare, asistent maternal sau animatoare la petreceri pentru copii.
 • Părinții trebuie să aibă încredere că știi să ai grijă de un copil, așa că ar fi bine să te pregătești pentru orice situație critică. Învață cum să faci față situațiilor în care copilul se sufocă cu mâncare, se lovește sau cade, fuge din parc și trebuie să îl cauți, izbucnește un incendiu sau intră un hoț în casă. Scrie în CV dacă ai aceste abilități.
 • Ține cont de faptul că unele joburi de babysitting presupun să faci și anumite treburi casnice, cum ar fi spălatul rufelor, curățenie sau cumpărături; menționează abilitățile sau obiceiurile tale referitoare la aceste lucruri. Părinții vor aprecia că ai luat în considerare și așa ceva.
 • Scoate în evidență personalitatea ta; părinții caută persoane care sunt jucăușe, creative, punctuale, răbdătoare, organizate și pe care pot conta.
 • Dacă ai avut grijă în trecut de frații tăi, de copiii rudelor sau ai prietenilor, poți include aceste informații la secțiunea Referințe. Aici vei scrie numele complet, adresa și numărul de telefon ale persoanelor pentru care ai fost de ajutor, ca acestea să poată să dea detalii angajatorilor (dacă sunt contactate) despre cum te-ai descurcat.
 • În cazul în care ești vorbitoare de limbi străine, include-le fără să stai pe gânduri în CV; părinții vor vedea aici oportunitatea ca cel mic să exploreze și alt univers lingvistic, sau, dacă e vorba de o limbă pe care acesta o studiază la grădiniță sau școală, vor avea certitudinea că îi vei fi de ajutor la lecții sau la exersarea conversației.

Ce informații trebuie să se regăsească în orice CV:

 • Nume, adresă completă, număr de telefon, data nașterii, naționalitate, stare civilă, fotografie;
 • Educație și experiență, acolo unde este cazul;
 • Interesele personale care îți sunt de ajutor pentru acest job, cum ar fi pictura, dansul sau gătitul;
 • Alte calificări relevante (ex.: carnet de șofer);
 • Cursuri pe care le-ai urmat și care îți sunt de ajutor pentru acest loc de muncă. De exemplu, dacă ai urmat cursuri de pedagogie, de babysitting, de prim-ajutor, de gătit, acestea vor reprezenta un avantaj.

Notă: Nu în ultimul rând, contează și cum îl organizezi. Cel mai utilizat model de CV este cel Europass. Acesta este deja împărțit pe secțiuni, unde trebuie să scrii despre educație, experiență de lucru, interese etc. și este important să păstrezi aceeași structură pentru fiecare secțiune în parte. Păstrează spații egale între fiecare secțiune și aceeași mărime a scrisului.

 • Sfaturi utile: Cum îți crești șansele de a găsi un post de babysitter 

Părinții care caută babysitter au nevoie de o persoană care știe cum să comunice cu copiii și care poate dovedi că se descurcă în orice situație. CV-ul ar trebui să îi ajute să își dea seama de seriozitatea, de calificarea și de abilitățile tale:

 • Dacă nu ai experiență de babysitter, caută un loc de muncă unde vei avea grijă de copii mai mari, deoarece bebelușii au nevoie de atenție sporită și nu îți pot comunica la fel de ușor nevoile lor;
 • Menționează dacă ai urmat cursuri care îți sunt de ajutor pentru acest job (pedagogie, psihologie sau alte domenii conexe și dacă ai lucrat ca educatoare sau învățătoare);
 • Dacă vrei să te pregătești mai bine pentru acest loc de muncă, atunci poți să urmezi un curs de babysitting. În general, un astfel de curs durează 360 de ore, în total, care includ atât teorie, cât și practică. Crucea Roșie, de exemplu, oferă astfel de cursuri;
 • Un curs de prim-ajutor reprezintă un plus în CV, deoarece părinții pot să aibă mai multă încredere în tine și în abilitățile tale de îngrijire a copiilor. Poți urma un curs de prim-ajutor oferit de cei de la Crucea Roșie, care durează 12 ore. Dar nu doar ei organizează astfel de cursuri, iar prețurile sunt de aproximativ 100 de lei. La finalul cursului vei da un examen și vei primi un atestat. Acest atestat îți va oferi un avantaj în fața celorlalți candidați și te ajută să ai control deplin asupra unor situații limită. Vei ști ce să faci în cazul unui stop cardio-respirator, a unei luxații sau entorse, accidentări minore, a unei hemoragii, arsuri etc.;
 • Dacă vrei să găsești repede jobul de babysitter potrivit pentru tine, caută locuri de muncă pentru babysitter în mai multe moduri. Poți încerca printre prieteni și cunoștințe care te pot recomanda unei familii, în grupuri de pe rețelele de socializare, forumuri sau pe site-uri cu anunțuri de locuri de muncă pentru babysitter. 

Lucruri după care se dau în vânt părinții când caută o babysitter:

 • Să ai certificare pentru prim-ajutor și să cunoști manevre de resuscitare
 • Să știi cum să folosești mașina de spălat, cuptorul sau termometrele medicale
 • Să fii dispusă să lucrezi după un program flexibil
 • Să ai cunoștințe de pedagogie
 • Să fii sociabilă
 • Să ai atenție distributivă și să monitorizezi constant tot ceea ce se întâmplă în jurul tău
 • Să știi cum să comunici cu copiii
 • Să poți să îi ajuți pe copii la teme
 • Să știi ce activități sunt potrivite în funcție de vârsta copilului
 • Să gătești și să faci alte treburi casnice ușoare prin casă
 • Să poți lucra într-o casă unde sunt și animale de companie
 • Să fii o persoană în care părinții pot să aibă încredere
 • Să știi cum să legi prietenii noi cu copiii
Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Notification Bell