Ce este voluntariatul și ce beneficii ne aduce. Există o vârstă minimă?

Poate ai vrut și tu să faci voluntariat, dar ai vrea să fii mai bine informat pe subiect. Sau poate nu știi dacă ai vârsta necesară. Chiar dacă voluntariatul e o acțiune benevolă și pentru care nu ar trebui să aștepți ceva în schimb, ai vrea să știi, totuși, dacă va conta la CV. La […]

ce beneficii are voluntariatul in campul muncii

Poate ai vrut și tu să faci voluntariat, dar ai vrea să fii mai bine informat pe subiect. Sau poate nu știi dacă ai vârsta necesară. Chiar dacă voluntariatul e o acțiune benevolă și pentru care nu ar trebui să aștepți ceva în schimb, ai vrea să știi, totuși, dacă va conta la CV.

La toate aceste întrebări, dar și la multe altele vei găsi răspuns în cele de mai jos.

Întâi de toate, voluntariatul este activitatea desfășurată din proprie inițiativă, de către o persoană care își dedică timpul, energia și talentul pentru a-i ajuta pe ceilalți, fără a primi în schimb o recompensă de natură financiară.

Voluntariatul se poate desfășura în beneficiul unei comunități, pentru o cauză unde este nevoie de sprijin și de resurse umane, și nu reprezintă o activitate remunerată, chiar dacă include decontarea unor cheltuieli derivate din activitatea respectivă (consumabile, transport etc.).

Activitatea de voluntariat se desfășoară de bunăvoie (fără constrângeri sau presiuni de nicio natură) și se derulează, în general, într-un cadru organizat, sub tutela unei organizații sau a unei fundații.

Activitățile prin care ne oferim resursele celor ce au nevoie sunt benefice și pentru voluntari, deoarece legăm prietenii și socializăm cu oameni având aceleași preocupări, ne dezvoltăm noi abilități care vor fi de ajutor în viitor, în cariera profesională, și ne ajută să ne simțim împliniți, datorită contribuției la binele comunității sau al unei persoane.

De ce este important voluntariatul

Atunci când te gândești la motivele pentru care să practici o activitate de voluntariat, e bine să știi că nu este vorba doar despre impactul pe care îl ai asupra vieții celorlalți și comunității, ci și asupra parcursului tău personal și profesional. Voluntariatul este o lume care îți poate aduce nenumărate motive de bucurie, atunci când te aștepți mai puțin.

Cel mai important motiv pentru practicarea voluntariatului este ajutorul necondiționat pe care îl oferi celor mai puțin norocoși. Poți deveni voluntar pentru o fundație care îi sprijină pe cei marginalizați prin prisma statutului social sau financiar și, astfel, îi ajuți să nu mai resimtă diferențele și discriminarea și să își dea seama că fac parte dintr-o comunitate gata să îi sprijine.

În plus, așa vei cunoaște oameni cu povești interesante, care au nevoie, poate, doar de un imbold, pentru a avea o viață mai bună. Un alt beneficiu este că vei aprecia mai mult ceea ce ai și lucrurile cărora nu le dai importanță decât atunci când vezi că alții sunt mai puțin norocoși.

Voluntariatul îți poate deschide numeroase perspective și te ajută să capeți experiențe de care doar așa poți beneficia. În plus, dacă alegi un program de voluntariat internațional, vei cunoaște noi culturi și vei călători în locuri pe care, altfel, ți-ar fi mai dificil sau chiar imposibil să le vezi.

Voluntariatul este o modalitate la îndemână de a cunoaște persoane care au aceeași viziune și aceleași interese. În plus, într-o lume din ce în ce mai competitivă, experiența ca voluntar poate deveni un punct important de diferențiere, atunci când aplici pentru un job. Activitatea ca voluntar înseamnă că ai inițiativă și că îți dorești să te implici.

De asemenea, participând la acțiuni de voluntariat, vei avea o idee mai clară asupra carierei profesionale pe care vrei să o urmezi sau poate vei descoperi că, deși îți doreai să urmezi o anumită carieră, există și alte lucruri la care te pricepi la fel sau poate chiar mai bine. Adesea poate fi un moment de cotitură în carieră – poate marca o reconversie profesională.

Prin voluntariat, capeți mai multă încredere în tine, întrucât te scoate din zona de confort și te pune față în față cu problemele reale ale lumii în care trăim. Participând la diferite activități ca voluntar, vei căpăta mai multă dezinvoltură în interacțiunea cu oameni având personalități diferite, te vei descurca mai bine în anumite situații.

În ce domenii se poate practica voluntariatul

Voluntariatul presupune o activitate neremunerată, ce se poate desfășura în diverse domenii: artă și cultură, sport, protecția mediului, sănătate, educație și cercetare, drepturile omului, asistență socială, ajutor umanitar, dezvoltare socială sau comunitară.

Activitatea de voluntariat este considerată experiență profesională sau de specialitate, dacă tipul de activitate este în domeniul studiilor absolvite. La încheierea sau pe durata activității de voluntariat, voluntarul poate solicita un certificat de voluntariat, în care se menționează numărul de ore realizate, activitățile desfășurate și aptitudinile dobândite.

Cel mai potrivit loc în care poți găsi oportunități de voluntariat este Internetul. În cazul în care îți dorești să faci voluntariat într-un domeniu sau o activitate anume, dar nu există anunțuri despre posibilitatea de a face voluntariat acolo unde îți dorești, poți aborda compania sau organizația respectivă, pentru a propune posibilitatea de a lucra ca voluntar acolo.

Pentru anumite activități, nu e necesar să te înscrii într-o organizație. Îți poți oferi ajutorul la un adăpost pentru animale, la un centru unde se servește o masă caldă persoanelor în nevoie, poți aduna deșeurile dintr-o zonă naturală, iar lista poate continua, în funcție de preferințele tale, de ce anume îți dorești să faci și de domeniul în care vrei să capeți experiență.

Cum te ajută voluntariatul în cariera profesională

Mediul profesional este din ce în ce mai competitiv, iar fiecare abilitate în plus poate face diferența și te poate ajuta să obții locul de muncă pe care îl dorești. Chiar dacă ai deja un job sau ești în căutarea unuia, voluntariatul te responsabilizează, te ajută să îți gestionezi mai bine timpul și să îți construiești anumite competențe de care vei avea nevoie la un moment dat în carieră.

Voluntariatul oferă o mare oportunitate de dezvoltare a rețelei personale și profesionale, așa că, pe baza activităților de voluntariat, poți primi recomandări de la managerii instituțiilor unde ai activat.

Dacă ești în căutarea unei schimbări în ceea ce privește cariera, voluntariatul este o modalitate perfectă de a explora noi domenii de activitate, de a le testa.

Tinerii pot învăța foarte multe lucruri din activitatea de voluntariat, ceea ce le va fi de ajutor în momentul când vor merge la interviuri de angajare. Cel mai important dintre acestea îl reprezintă toleranța, înțelegerea faptului că oamenii sunt diferiți și că un loc de muncă presupune interacțiunea cu colegi care au viziuni și experiențe de viață diferite.

Dezvoltarea abilităților din cât mai multe domenii este, de asemenea, esențială pentru viitorul parcurs profesional. Comunicarea într-o echipă diversă, organizarea și planificarea timpului și a resurselor, rezolvarea de probleme, abilitățile sociale și capacitatea de a reacționa prompt și de a lua decizii sunt capacități care se dezvoltă natural, în cadrul unui program de voluntariat.

Care sunt beneficiile participării la un program de voluntariat

Pe lângă cele enumerate anterior, atunci când activezi într-un program de voluntariat, este necesar să îți dedici un anumit interval de timp organizației pentru care depui munca de voluntariat, să înveți să lucrezi în echipă, să comunici bine cu toți colegii.

În plus, trebuie să ajuți la rezolvarea anumitor probleme, să contribui la un proiect, de la inițiere până la finalizare, și să gestionezi eficient și cu cele mai bune rezultate sarcinile care îți revin. Toate aceste competențe sunt necesare și la locul de muncă și te pot ajuta chiar să obții jobul pe care îl dorești sau să avansezi în carieră.

Ajutorul, timpul, dedicarea și compasiunea pe care le oferi celor care au nevoie influențează nu doar viitoarea carieră a voluntarilor, ci și starea de spirit și motivația. Voluntariatul susține interacțiunile interpersonale, te ajută să cunoști oameni noi, să îți dezvolți abilitățile sociale și de comunicare. Totodată, cresc șansele legării unor prietenii cu persoane având valori și interese similare.

Activitățile de voluntariat oferă stimulare mentală, crescând stima de sine și nivelul de satisfacție și mulțumire. Voluntariatul te ajută să vezi lucrurile dintr-o cu totul altă perspectivă, la care, poate, nu ai fi avut acces prin alte activități.

De asemenea, se înlesnește contactul cu domenii de care ești pasionat, dar în care nu ai avut posibilitatea să activezi, sau cu branșe total necunoscute, despre care descoperi că ți se potrivesc sau te pasionează.

Cei care aleg să facă voluntariat au o gamă largă de avantaje, printre care experiența profesională acumulată, lărgirea rețelei profesionale, care te va ajuta să obții mai rapid un loc de muncă, și interacțiunea cu oameni având viziuni și experiențe diferite. Așadar, voluntariatul te ajută să îți dezvolți o mulțime de abilități, să relaționezi mai bine și să gestionezi orice situație mai ușor.

Care este vârsta minimă de la care pot face voluntariat

Legea care reglementează activitatea de voluntariat (legea 78/2014) nu specifică o vârstă minimă concretă de la care ai voie să realizezi activități de voluntariat. Cu toate acestea, art. 3, lit. e), definește voluntarul ca fiind „orice persoană fizică, fără deosebire de rasă, origine etnică, religie, sex, opinie, apartenență politică, care a dobândit capacitate de muncă potrivit legislației în domeniul muncii și desfășoară activități de voluntariat”.

Practic, legea voluntariatul face trimitere la legislația în muncă, unde se specifică că minorul capătă forță de muncă începând cu vârsta de 15 ani. Orice contract de voluntariat încheiat cu persoane sub 15 ani este ilegal și poate fi pedepsit conform legislației în vigoare.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Notification Bell