Ce-ți trebuie ca să devii electrician: Cum îți iei autorizația și unde poți să te angajezi

Un job mai mult decât necesar, totuși, și oricine a simțit asta pe propria piele, când a avut nevoie de un astfel de specialist. Pentru că astfel de meseriași nu se găsesc chiar pe toate drumurile și nici nu sunt cei mai ieftini.

Iar o privire pe site-urile de joburi, așa cum este JobRadar24.ro, îți va arăta și ce căutați sunt. Doar pe această platformă sunt peste 1.300 de locuri de muncă pentru această poziție.

Dacă frica nu te caracterizează, iar îndemânarea ta se potrivește de minune cu pasiunea pentru tehnologie, dacă ești la început de drum sau gata să faci o reconversie profesională, atunci poate nu ar fi rău să afli care sunt cerințele și avantajele jobului de electrician. Nici câștigurile nu sunt de neglijat. Un electrician cu experiență poate ajunge la un salariu și de 20.000 de euro anual.

Ce trebuie să știi despre meseria de electrician

Electricianul este un profesionist pregătit să lucreze cu instalații electrice, conectate sau nu la o rețea publică de alimentare.

Electricienii se ocupă de un sistem sau de o instalație casnică ori industrială încă din faza inițială, cea a montării, dar și de operațiunile de întreținere și de mentenanță aferente unei utilizări normale.

Competența unui electrician se câștigă prin pregătire profesională în domeniul construcției, instalării, întreținerii, modificării și reparării instalațiilor din interiorul și din exteriorul clădirilor.

Tot electricianul este cel solicitat să intervină în cazul unor avarii sau al unor dereglări în modul normal de funcționare al sistemelor și instalațiilor de alimentare, iar astfel de situații nu sunt deloc puține.

În afară de sistemele și de instalațiile electrice care echipează clădirile, electricianul poate avea specializare și în domeniul autovehiculelor, navelor maritime, aeronavelor sau platformelor mobile.

Pentru a lucra în acest domeniu, este nevoie de respectarea unui număr mare de norme tehnice, iar aprobarea pentru a interveni în domeniul tensiunilor înalte este oferită doar de către autorități.

Unde poți lucra ca electrician

În cazul în care te-ai hotărât să îți câștigi existența practicând meseria de electrician, iată la ce fel de tipuri de angajatori te poți aștepta:

  • firmă din domeniul instalării sau întreținerii aparatelor, utilajelor sau instalațiilor electrice;
  • întreprindere sau firmă de producție industrială;
  • întreprindere de furnizare și distribuție a energiei electrice;
  • firmă comercială cu profil tehnic electric.

De asemenea, poți să-ți iei în propriile mâini viitorul profesional și să îți deschizi o firmă cu profil electric. În acest caz, vei avea nevoie de atestarea ca persoană juridică abilitată să execute și să verifice instalații electrice, obținută de la Autoritatea Națională pentru Reglementare în domeniul Energiei.

Ce calități trebuie să ai

Aceasta este una dintre cele mai riscante meserii de pe piața muncii, așa că un spirit cu adevărat responsabil față de tine și față de cei din jur îți va fi cel mai bun sprijin.

Înainte să te gândești la avantajele financiare, va trebui să-ți asumi toate responsabilitățile care te țin la distanță de situații riscante și chiar de accidente de muncă. Atenția la detalii și buna cunoaștere a domeniului pe care ți l-ai ales te vor ajuta să respecți normele de protecție și standardele în domeniu.

În caz contrar, vei pune în pericol atât viața ta, cât și pe a celor din jur, prin riscul producerii unui șoc electric sau chiar al unui incendiu.

Ca electrician iscusit, va trebui să fii mereu la curent cu noutățile din domeniu. Nu doar că va trebui să frecventezi cursuri de specialitate pentru anumite tipuri de instalații și aparaturi, dar ar fi bine să-ți faci un obicei din a vizita târgurile și expozițiile din domeniu, unde sunt prezentate tehnici și echipamente noi.

Ce atestate te-ar putea ajuta

Accesul la meserie îți este condiționat de absolvirea unui liceu tehnic cu specializarea de electrician, dar, dacă vrei să te angajezi într-o firmă cu atribuții în lucrările de mentenanță a instalațiilor electrice, de iluminat sau de manipulare a unor utilaje electrice, diploma de bacalaureat nu este suficientă. Pentru a putea să-ți faci o carieră pe termen lung, vei avea nevoie să obții atestarea și autorizarea ca electrician din partea Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei.

În cazul în care îți propui să lucrezi în sistemul electroenergetic național și să intervii asupra generatoarelor și a liniilor electrice prin care trec mii de volți, atestatul oferit de ANRE este obligatoriu.

Promovarea unui examen special în cadrul instituției îți conferă una dintre următoarele autorizări, pentru care este necesară reînnoirea periodică a autorizației:

  • Electrician autorizat gradul I;
  • Electrician autorizat gradele II, III, IV de tip A sau de tip B;
  • Verificator de proiecte pentru instalațiile electrice;
  • Expert tehnic în domeniul instalațiilor electrice.

Ce specializări să alegi

Dincolo de orice calificare atestată de un certificat, siguranța zilei de mâine îți va fi asigurată de o specializare unde doar experiența vorbește. Electricienii se împart pe următoarele specializări:

  • instalarea și punerea în funcțiune a mașinilor și utilajelor electrice la parametrii optimi de funcționare;
  • realizarea rețelelor electrice conform documentației tehnice primite;
  • realizarea de reparații și de întreținere ale echipamentelor electrice;
  • revizii tehnice și reparații la instalațiile automatizate;
  • măsurători electrice înainte și după instalarea sau repararea echipamentelor electrice sau automatizate;
  • lucrul în rețelele de telecomunicații;
  • intervenția asupra echipamentelor electronice.

În funcție de permisul special de lucru pentru intervenții, pe care îl emite angajatorul, un electrician poate avea niveluri diferite de acces în rețeaua electrică. El poate interveni în instalații electrice de curenți slabi, cu tensiune de cel mult 24 de volți, de curenți tari, de până la 1.000 de volți, sau de curenți de înaltă tensiune, cu o valoare de peste 1.000 de volți.

Obține un atestat!

Și pentru că tot a venit vorba despre atestate, află că ai de unde alege. Centrul de Calificare și Pregătire Profesională oferă un astfel de curs, pentru Calificare Nivelul 3 CNC, Electrician Constructor, contra sumei de 1.250 de lei.

Cursul direază 20 de săptămâni și poate fi achitat și în rate. Taxa de examinare este de 50 de lei.

Certificatul de Calificare obținut este recunoscut intern și internațional, iar programul de formar este acreditat de Ministerul Muncii și Ministerul Educației, în conformitate cu standardele ANC.

Trebuie să știi că Electricianul constructor se ocupă cu instalarea, intreținerea și repararea sistemelor electrice de cabluri, a echipamentelor și dispozitivelor similare, realizează instalații electrice de iluminat interior și exterior, instalații electrice pentru alimentarea mașinilor electrice și instalațiile electrice pentru alimentarea panourilor solare.

Pentru a urma un astfel de curs și a obține atestatul trebuie să ai minimum 8 clase absolvite și să fii apt din punct de vedere medical.

Documente necesare la înscriere Curs Calificare Electrician Constructor:

- act de identitate (copie) B.I. / C.I

- certificat de naștere (copie)

- certificat de căsătorie (unde este cazul)

- act studii (copie)

- adeverință medicală (medic familie) – apt curs „electrician constructor”

Articole similare

Să îți alegi cariera poate fi unul dintre cele mai dificile decizii. În principiu, ne dorim să urmăm o carieră într-un domeniu de care suntem entuziasmați. Și ideal ar fi să mergem pe calea care ne va oferi oportunități profitabile, cât mai repede și, mai ales, și pentru anii următori. Asta ar însemna să alegem un loc de muncă bine plătit pentru care există astăzi cerere și care va continua să fie solicitat și în viitor.
Primele 8 locuri de muncă căutate au legătură cu volanul fie că vorbim de șoferi profesionișți, transportatori, curieri, șoferi personali sau alte variațiuni dintr-o lista de căutări pe aceiași tema. În total peste 22% dintre joburile accesate pe cel mai mare agregator de joburi din România, au fost în domeniul transporturilor.
Ai visat mereu să conduci o pensiune turistică? Poate fi a ta sau să te angajezi pe un astfel de job, atribuțiile sunt la fel. Diferența este că, probabil, vei fi mult mai implicat atunci când e vorba despre afacerea ta. Și, probabil, în realitate vei ocupa mai multe poziții în același timp, dacă te afli în această ultimă situație.