Cum ceri o mărire de salariu, astfel încât să o și primești

Câți dintre noi nu am trecut prin această situație? Unii dintre noi s-au descurcat mai bine, altora le-a fost mai greu, dacă nu imposibil, să treacă la fapte și chiar să ajungă la momentul cererii măririi salariului. 

Dar cererea nu e totul. Contează când și cum o faci, ba chiar și unde. În cele de mai jos îți prezentăm câteva sfaturi de care să ții cont la momentul decisiv, cel în care soliciți să ți se crească veniturile. 

Ține cont și de faptul că ar trebui să îți evaluezi în mod constant activitățile pe care le desfășori la job, pentru a fi plătit pe măsură. Așadar, cu cât munca depusă de către tine aduce o contribuție mai mare și mai bună companiei, cu atât mai mult este cazul să iei în considerare renegocierea salariului.

Când și cum soliciți mărirea salariului

Dacă te confrunți cu o mulțime de gânduri și te cuprinde anxietatea când te gândești la acest moment, trebuie să înveți cum să o ceri în cel mai adecvat mod posibil. În primul rând, este nevoie să știi clar unde clasezi, atât în companie, cât și pe piața muncii.

Informația înseamnă putere și încredere, fiind necesar să te informezi foarte bine asupra întregului proces. Documentează-te asupra salariilor din domeniu și a poziției unui angajat cu experiența pe care o ai. În acest mod vei ști exact unde te afli în ierarhia domeniului respectiv și care sunt doleanțele pe care le poți înainta.

Apoi, este important să poți explica în detaliu de ce meriți o asemenea mărire și care este contribuția ta adusă în timp în cadrul firmei.

De asemenea, atunci când te pregătești să soliciți o mărire de salariu, ai grijă ca șefii tăi să fie binedispuși. Dacă aceștia se află într-o stare mai puțin bună, amână puțin momentul acestei discuții. Alegând cu atenție ziua în care să aveți discuția, vei avea doar de câștigat.

Când crezi că este momentul potrivit, întreabă-l dacă îți poate acorda câteva minute pentru a vorbi în biroul său. O astfel de întâlnire este de preferat să fie programată la sfârșitul unei zile de muncă. Astfel, fiind la final de program, nu îl vei încurca și vei reuși să îți termini și tu treaba.

După ce îi prezinți angajatorului tău cerințele pe care le ai, încearcă să fii cât mai flexibil și deschis spre negociere. Ascultă cu atenție felul în care persoana din fața ta își prezintă părerea. Solicitarea ta ar putea fi luată în calcul, dar uneori s-ar putea să primești o serie de alte beneficii și nu neapărat o creștere directă a salariului.

Momentul propice

Momentul oportun pentru înaintarea solicitării unei creșteri a salariului este după un an de la angajare. După o perioadă de 12 luni, angajatorul ar trebui să evalueze performanța ta în companie și să vadă ce parcurs ai avut. Dacă evoluția ta este una satisfăcătoare și ai adus o contribuție companiei, mărirea de salariu ar trebui luată în calcul fără discuții.

Un alt moment în care se poate primi o mărire de salariu este în perioada în care angajatorii evaluează performanța angajaților. Aceste evaluări diferă de la o companie la alta, însă în majoritatea cazurilor sunt efectuate la sfârșit de an. 

Astfel, dacă în urma rezultatelor obținute, sunt candidați care se fac remarcați prin nivelul de cunoștințe și abilități pe care le au, aceștia pot primi o mărire de salariu. În aceste cazuri, angajatorul este cel care de obicei inițiază discuția.

Cum există momente oportune pentru astfel de cereri, așa există și momente în care astfel de discuții ar trebui evitate. Printre acestea se numără situațiile în care există o criză economică, au loc disponibilizări sau firma se află într-o etapă deloc înfloritoare din punct de vedere financiar. Pentru a nu face o impresie greșită angajatorului, este de preferat evitarea solicitării renegocierilor de salariu în astfel de perioade și înarmarea cu puțină răbdare.

Cum te pregătești să ceri o mărire de salariu

Atunci când vrei să inițiezi discuția privind mărirea salariului, este necesar să te pregătești. Un plan bine pus la punct te va ajuta să reușești să obții ceea ce îți dorești. Așadar, ține cont de câteva aspecte:

Atitudine

Modul în care abordezi discuția despre renegocierea salariului este extrem de important. Atitudinea cu care te prezinți în fața angajatorului îi va contura și influența decizia considerabil. 

Așadar, este indicat să menții discuția pe un ton calm și să te axezi pe valoarea pe care o aduci firmei. Lasă-l pe angajator să vadă că îți place acest loc de muncă și că ești dispus să lucrezi pentru a atinge toate obiectivele. 

În niciun caz nu te plânge de situația financiară sau de diverse probleme pe care le ai din cauza banilor. De asemenea, dacă simți că discuția nu duce încotro îți dorești, nu amenința cu demisia. O astfel de atitudine nu va fi decât o mișcare greșită care te va face să decazi în ochii celui din fața ta.

Motive

Înainte de a avea o discuție cu angajatorii, analizează bine activitatea pe care o desfășori în firmă. Atunci când te prezinți în fața acestuia pentru a renegocia oferta salarială trebuie să ai argumente puternice. 

Prezintă detaliat care este valoarea adusă de tine firmei și modul în care contribui la dezvoltarea continuă a acesteia. Autoevaluarea trebuie să fie realistă și să nu adaugi lucruri pe care de fapt nu le-ai făcut. Șeful tău le poate verifica oricând și nu își dorești să descopere că ai mințit. 

Loc

Un aspect important îl reprezintă locul în care urmează să aibă loc discuția. Nu este indicat sub nicio formă să adresezi o astfel de cerere printr-un e-mail sau prin altcineva. Dacă îți dorești ca discuția să conducă spre rezultatul mult dorit, trebuie să ai o întâlnire personală cu șeful tău. Cel mai potrivit loc pentru o astfel de solicitare îl reprezintă chiar biroul său.

Negociere

Momentul negocierii nu trebuie să fie unul tensionat. Încearcă să negociezi într-un mod realist și să nu ai cereri pe care știi că firma nu ți le poate îndeplini în acest moment. 

Ia în considerare stadiul în care se află compania și cere o sumă care să nu îl uimească pe angajator. 

De asemenea, dacă îți evaluezi munca corespunzător, vei stabili mult mai ușor care are fi suma potrivită pentru a-ți răsplăti efortul depus. 

Este indicat să ceri cu două procente mai mult decât crezi că ai merita, pentru a lăsa loc de negociere. Împreună cu șeful tău veți ajunge la o variantă care să fie favorabilă pentru ambele părți.

Asumare

În cazul în care obții mărirea mult așteptată, dar aceasta vine la pachet cu o serie de responsabilități noi, trebuie să îți asumi. Nu este adecvat să le refuzi, întrucât angajatorul va avea impresia că te eschivezi de la muncă. 

De asemenea, dacă te confrunți cu un refuz, încearcă să transformi întreaga situație într-o nouă oportunitate. Poți face asta foarte ușor, cerându-i șefului să-ți dea câteva sfaturi pentru a lucra mult mai eficient. În acest mod, data viitoare când vei redeschide subiectul, cu siguranță va avea un alt parcurs.

 

Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.