Cum devii asistent farmacie. Ce studii trebuie să ai

Joburile din domeniul medical presupun o grijă a celor care le practică pentru cei din jur, o dorință de a îi ajuta pe cei care nu se simt bine și de a aduce un plus de bine societății. De aceea e bine, pentru început, să ai empatie și calitățile enumerate anterior, dacă își dorești să te îndrepți către așa ceva.

 

Un job care se face din plăcere sau care se potrivește cu natura celui în cauză deja e mult mai simplu.

Dacă e ceea ce visezi, atunci vei descoperi în cele de mai jos toate lucrurile de care ai nevoie pentru a fi mai aproape de jobul dorit.

Profesia de asistent de farmacie este una dintre cele mai căutate la ora actuală pe piața forței de muncă, marile lanțuri de farmacii recrutând candidați care încă studiază domeniul farmaceutic.

 

Postliceală, Facultatea de farmacie. Unde faci cursuri de asistent medical farmacist

 

1.Școala Postliceală

Există mai multe școli postliceale sanitare în România unde cei care își doresc o carieră în domeniul medical se pot înscrie.

 

Ce oportunități îți oferă Postliceala de farmacie

Cel mai important aspect al absolvirii unei astfel de instituții este că școala oferă suportul pentru angajarea în țară sau în străinătate prin intermediul parteneriatelor pe care școlile le au cu diverse companii pharma. De asemenea, ai acces la burse de excelență, burse de studiu internaționale sau stagii de pregătire clinică prin intermediul Erasmus.

Un plus al școlii postliceale este că înscrierea la cursurile școlii nu depinde de diploma de Bacalaureat. 

La școala postliceală se pot înscrie absolvenții de liceu cu sau fără Bacalaureat. În metodologie nu se menționează că trebuie să promoveze Bacalaureatul nici pe parcursul școlii postliceale și pot obține această diplomă și fără acesta.

 

Ce materii se fac la postliceala sanitară

Programa de studiu este asemănătoare cu cea din cadrul facultăților de profil și este organizată pe o perioada de 3 ani de studiu.

Fiecare materie studiată în cadrul Școlii Postliceale de Asistent Farmacie este împărțită în ore de studiu și ore de pregătire practică. Aproximativ jumătate din orele totale de studiu pentru o materie reprezintă ore de practică.

Câteva dintre materiile studiate în anul I – comunicarea profesională, botanică, anatomie și fiziologie umană, virusologie, bacteriologie, semiologie, farmacognozie, chimie și farmacologie generală etc..

Materiile din anul II – biochimie, comunicarea profesională în limbă străină, farmacoterapie, forme farmaceutice steriale, fitoterapie, marketing în domeniul farmaceutic etc..

Materiile din anul III – managementul calității, apiterapie, farmacotoxicologie, managementul financiar farmaceutic și legislație, preparate dermo-cosmetice și de igienă etc..

 

Ce școală Postliceală de Asistent Farmacie să alegi

Există peste 100 de școli postliceale de asistență medicală în România, cele mai multe fiind școli particulare. Ce trebuie să faci este să verifici dacă școala la care plănuiești să aplici are acreditare sau nu.

Câteva dintre cele mai importante Școli Postliceale din România sunt:

 

Pentru cei care își doresc să devină asistent farmacie în București

  • Școală Postliceală Sanitară Fundeni București
  • Școală Postliceală Sanitară “Carol Davila” București
  • Școală Postliceală Cronos București (școală privată postliceală de farmacie din București)
  • Școală Postliceală Sanitară UCECOM București
  • Școală FEG

 

Pentru care își doresc să devină asistent farmacie în Timișoara

  • Școală Postliceală Henri Coandă Timișoara
  • Școală Postliceală Sanitară Colegiul Național Ana Aslan Timișoara

 

Pentru care își doresc să devină asistent farmacie în Iași

  • Școală Postliceală Sanitară “Grigore Ghica Vodă”

Pentru care își doresc să devină asistent farmacie în Cluj

  • Școală Postliceală Sanitară “Sf. Bartolomeu”

      

2.Facultatea de farmacie

 

Față de școala postliceală, cei care sunt interesați de o carieră în asistență medicală de farmacie și plănuiesc să se înscrie la o facultate de profil trebuie să fi absolvit liceul și să dețină diplomă de bacalaureat.

 

Admiterea la Facultatea de Farmacie

Admiterea la Facultatea de Farmacie se face pe baza unui examen cu 2 probe. Proba de biologie, care este obligatorie, și Proba de chimie sau anatomie (la alegere una dintre cele două materii).

Durata studiilor pentru specializarea Farmacie este de 5 ani. 

Care sunt cele mai importante centre universitare pentru cursuri de farmacist?

  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Carol Davila” București
  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca
  • Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș
  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” Iași
  • Universitatea de Medicină și Farmacie “Victor Babeș” din Timișoara
  • Universitatea Ovidius– Facultatea de Medicină (pentru cei care doresc să devină asistent farmacie în Constanța)
  • Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova
  • Universitatea “Lucian Blaga” – Facultatea de Medicină “Victor Papilian” (pentru cei care doresc să devină asistent farmacie în Sibiu)
  • Universitatea din Oradea – Facultatea de Medicină și Farmacie
  • Universitatea “Dunărea de Jos” Galați – Facultatea de Medicină și Farmacie

 

Ce vei studia în cadrul Facultății de Farmacie

Cursurile de asistent farmacie din anul 1 vor construi baza cunoștințelor necesare pentru a putea asimila ulterior întregul bagaj de informații.

Materiile sunt asemănătoare cu cele care sunt predate la școlile postliceale – chimie, botanică, fizică, microbiologie, biochimie, farmacognozie, controlul medicamentului etc.

 

Care sunt diferențele între Școala Postliceală și Facultatea de Farmacie

Cei care au absolvit Facultatea de Farmacie au posibilitatea să urmeze cursurile unui masterat, în comparație cu cei care absolv o școală postliceală.

Diferența între asistent medical generalist absolvent de facultate și absolvent de postliceală poate fi stabilită numai prin fișa postului. Altă diferența este salariul. Sunt câteva sute de lei în plus pentru un asistent medical licențiat față de cel cu școală postliceală sanitară. Competențele sunt aceleași în rest între absolvenți, pentru că și modulele sunt aproape la fel.

 

Fișa postului asistentului medical farmacist

Ca asistent de farmacie vei colabora cu farmacistul licențiat și vei avea sarcini precum numerotarea tabletelor, etichetarea medicamentelor, vei inventaria stocurile, vei distribui medicamentele, vei verifica dacă informațiile din rețete sunt corecte.

Acestea sunt doar câteva dintre atribuțiile unui asistent de farmacie.

 

Ce presupune job-ul de farmacist 

Asistentul medical de farmacie poate lucra în: farmacie și puncte farmaceutice, laboratoare și farmacii din cadrul spitalelor și clinicilor particulare, laboratoare galenice, în fabrici de medicamente, depozite de medicamente, centre de distribuție a medicamentelor.

Domeniul medical este, cu siguranță, unul solicitant, dar acest aspect nu șterge satisfacția care vine odată cu ajutorul pe care îl oferi celor din jur.

Articole similare

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă.
Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Prin urmare, cerinta pentru astfel de angajati exista. 
Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință, de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă, îți va spune că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă, ai plătit (adesea nu puțin) și totul s-a rezolvat.