Cum devii insoțitor de zbor și la ce salariu te poți aștepta. Joburi pentru stewardese

Dacă ești tânără și la început de drum, prezentabilă, știi limbi străine și își place să călătorești, probabil te-ai întrebat cum ar fi să devi insoțitor de zbor. Mai ales că, din auzite, știi că salariul e motivant.

Dar hai să vedem dacă chiar așa stau lucrurile, dacă ai sau nu nevoie de studii și care sunt criteriile pentru a fi aceptată într-un astfel de job.

Întâi de toate, ar trebui să știi că este un job destul de solicitant, pentru că nu este tocmai uşor să intri zilnic în contact cu sute sau poate chiar mii de oameni. În plus, unele curse sunt destul de lungi, iar cu fusul orar nu te joci!

Ce salariu are o stewardesă Wizz Air

Acestea ar fi dezavantajele, dar să vedem cum stau lucrurile când vine vorba despre salariu. În cazul Wizz Air, dar nu numai, cum vei vedea mai departe, vorbim despre un salariu de bază de doar câteva sute de euro. Totuşi, există numeroase bonificaţii, astfel că pot ajunge lejer să câştigi peste 1000 de euro pe lună.

Vorbim în special despre diurne de cel puţin câteva zeci de euro pe ziua de zbor, dar şi despre un comision de 10% din vânzările de pe parcursul unui zbor. În plus, există posibilitatea de rotunjire a veniturilor graţie efectuării unor ore suplimentare.

Cât câştigă însoţitorii de bord Tarom

Diferenţele nu sunt foarte mari faţă de cifrele înregistrate la Wizz Air, doar că diferă, într-o oarecare măsură, forma în care se acordă bonusurile care vin pe lângă salariul de bază de câteva sute de euro.

Vorbim despre zboruri plătite la oră, sporuri de zi, de noapte şi de risc sau chiar o diferenţiere între diurnele plătite pentru cursele interne şi cele plătite pentru cursele externe.

Ce salariu au stewardesele Ryanair

O stewardesă care lucrează la Ryanair poate să câştige lejer cel puţin 1200 - 1500 de euro pe lună (așa stăteau lucrurile anul trecut), ba chiar mai mult, pe măsură ce acumulează experiență și vechime în companie.

În plus, reprezentanţii companiei vor să atragă angajaţi noi şi să-şi fidelizeze angajaţii cu experienţă oferind numeroase bonusuri, precum primă de angajare, bilet de avion cu discount sau training gratuit.

Stewardesele Emirates şi Qatar, printre cele mai bine plătite

Emirates şi Qatar Airways sunt două dintre cele mai bine cotate companii aviatice din lume, iar acest lucru se vede şi când vine vorba despre câștiguri.

La Qatar Airways, de exemplu, salariul de bază este de două sau chiar de trei ori mai mare decât la TAROM sau la Wizz Air. Mai mult, se plătesc cel puţin 9 euro pentru fiecare oră de zbor şi vorbim despre un minim de 70 de ore de zbor pe lună. Asta înseamnă câteva sute bune de euro care se adaugă la salariul de bază. În plus, se vorbeşte inclusiv de alte bonusuri, cum ar fi un bonus de acomodare.

La Emirates există informaţii conform cărora câştigul lunar, în cazul stewardeselor, se poate încadra lejer în intervalul 2000 - 2500 de euro. La această sumă se adaugă şi alte avantaje, precum cazare gratuită în apartamente cu două sau trei camere, plata utilităţilor, transport gratuit, bilete de avion gratuite către ţara de origine şi retur, cazare la hoteluri de top, pe banii companiei, între zboruri, etc.

Cum poţi să devii însoţitor de bord în România

Pentru a deveni însoţitor de bord, un candidat trebuie să aibă măcar liceul absolvit şi, în plus, să prezinte un certificat care să ateste că este apt pentru a profesa ca însoţitor de bord.

Din momentul în care îndepliniţi cele două cerinţe, trebuie să urmaţi cursurile unei şcoli de specialitate, atestate, cum ar fi Şcoala Superioară de Aviaţie Civilă. Vorbim despre cursuri teoretice şi practice la diferite discipline, care să vă pregătească pentru jobul de stewardesă.

Deşi pare simplu, trebuie să ştiţi că o stewardesă trebuie să aibă cunoştinţe depline în ceea ce priveşte aeronava în sine, dar şi din domenii precum legislaţie, proceduri de urgenţă, geografie, meteo, limba engleză, tehnici de comunicare etc.

Conform aviationacademy.ro, jobul de stewardesă are numeroase avantaje (călătoriţi în toată lumea, salariu motivant, program flexibil, beneficii extrasalariale), dar şi foarte multe dezavantaje (lipseşti mult timp de acasă, lucrezi într-un ritm solicitant, apar situaţii neplăcute cu pasagerii, necesitatea de a avea în permanenţă o formă bună atât fizică, cât şi psihică).

Sunt însă și companii care nu cer decât ca liceul să fie finalizat. Acestea caută persoane tinere, cărora să le placă să lucreze în echipă, cu și pentru oameni, candidați care să fie dispuși să muncească în ture lungi și să ofere cele mai înalt nivel de servicii la bord.

Majoritatea companiilor oferă gratuit, după angajare, un training de specialitate, care durează 6 - 8 săptămâni, iar în urma lui se obține atestatul de însoțitor de bord.

Companii aeriene precum Etihad Airways, Qatar Airways, Emirates, Wizz Air, Ryanair, Norwegian, Gulf Air, Saudia, Flydubai, British Airways, Eurowings etc oferă toate un training gratuit tuturor însoțitorilor de bord pe care îi selectează.

Criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru a deveni stewardesă

Există încâ câteva criterii pe care trebuie să le îndeplinești pentru a putea ajunge să ocupi un astfel de job. Fiecare companie aeriană are propriile condiții pe care le impune viitorilor angajați, de aceea este esențial să citești cu atenție fiecare anunț de recrutare în parte și să vezi dacă te încadrezi.

– vârstă: 18 ani pentru companii europene, 21 de ani pentru companii arabe

– înălțime: fiecare companie aeriană are cerințe diferite pentru înălțimea însoțitorilor de bord, de aceea este nevoie să verifici fiecare operator aerian în parte și condițiile sale.

Iată care sunt cerințele de înălțime pentru câteva dintre companiile aeriene:

  • Ryanair – minim 157 cm, maxim 188 cm
  • Wizz Air – trebuie să atingi cu mâna înălțimea de 210 cm, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
  • Etihad Airways – minim 165 cm
  • Qatar Airways – minim 212 cm – trebuie să atingi cu brațul această înălțime, desculț(ă), te poți ridica pe vârfuri
  • Emirates – minim 160 cm
  • Saudia Airlines – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri
  • Fly Dubai – minim 158 cm
  • British Airways – minim 158 cm, maxim 186 cm
  • Virgin Atlantic – minim 158 cm
  • Easyjet – minim 158 cm, maxim 190 cm
  • Lufthansa – minim 160 cm, maxim 195cm
  • Norwegian – minim 160 cm
  • Volotea – minim 158 cm, maxim 190cm
  • Hainan Airlines – trebuie să atingi 212 cm cu mâna, pe vârfuri

– greutatea să fie proporțională cu înălțimea

– limba engleză să fie la un nivel avansat, scris și vorbit

– fără tatuaje la vedere: dacă ai tatuaje, acestea trebuie să nu se vadă când porți uniforma companiei

– dioptrii de maximum +/-4

– stare foarte bună de sănătate

– diplomă de bacalaureat: trebuie să ai minimum o diplomă de bacalaureat ca să poți lucra ca însoțitor de bord (există și excepții: companii precum Ryanair, Easyjet sau Vueling nu cer diplomă de bacalaureat)

– să știi să înoți: companiile aeriene cer să ai abilități de înot (măcar minime) la momentul angajării

Documentele necesare în vederea interviului

Dacă îndeplinești condițiile menționate mai sus, poți deja să îți pregătești dosarul de interviu. Acesta trebuie să conțină următoarele documente:

– CV actualizat în limba engleză

– un set de fotografii profesionale în ținuta de interviu

– copie după ultima diplomă de studii

– copie după prima pagina din pașaport

– unele companii aeriene cer și scrisori de recomandare de la actuali/foști angajatori

Nu în ultimul rând, află cine, când și unde angajează. Fii în permanență la curent cu toate joburile de însoțitori de bord scoase la concurs. Află ce companii fac recrutări, unde au loc și când. Ar fi util să urmărești și pagina de cariere a companiilor aeriene.

Companii arabe care recrutează de obicei în România: Emirates, Etihad Airways, Qatar Airways, Oman Air, Gulf Air, Flydubai, Flynas, Saudia, Kuweit Airways.

Companii europene care recrutează de obicei în România: Wizz Air, Smartlynx, Aer Lingus. Ryanair, Carpatair.

Companii care recrutează în Europa: British Airways, Virgin Atlantic, EasyJet, Norwegian, Volotea, Small Planet Airlines, CityJet, Avion Express.

Interviurile pot fi de tip Open Day (poate participa oricine îndeplinește condițiile cerute de compania aeriană) sau Assessment Day (trebuie să aplici online, pe site-ul companiei, pentru a primi o invitație la interviu). De asemenea, unele companii organizează interviuri video pentru preselecția candidaților.