Debutanti: Cum devii inspector de sănătate și securitate în muncă (SSM): atribuții, salariu, responabilități, cursuri

Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Prin urmare, cerinta pentru astfel de angajati exista.

Atributii

Meseria de inspector SSM sau inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca este una ce presupune multa comunicare si completare de documente. Practic, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un inspector de acest gen, care instruieste periodic si la angajare salariatii.

In urma instructajului angajatilor, un inspector SSM completeaza documentele specifice meseriei lui si se asigura, impreuna cu reprezentantul conducerii, ca fiecare angajat a inteles si a luat la cunostinta drepturile si obligatiile pe care le are in postul pe care il ocupa.

Dar treaba unui inspector SSM nu se opreste aici. Ori de cate ori intervine un risc la locul de munca acesta le explica angajatilor cum sa se protejeze. Tot in sarcina inspectorului intra si stabilirea mijloacelor materiale si tehnice necesare securitatii si sanatatii in munca.

Nu in ultimul rand, in cazul in care un angajat ajunge la incapacitatea de munca din cauza unui eveniment neprevazut, inpectorul SSM trebuie sa se implice activ in cercetarea cauzelor evenimentului.

Cine poate fi inspector SSM

Un astfel de job poate fi ocupat de orice persoana care detine un certificat profesional in acest sens.

Pentru a dobandi un certificat de competenta in domeniu trebuie sa urmezi cativa pasi. Pentru inceput, trebuie sa te inscrii la un curs de formare profesionala al unui centru de specialitate. Cursul de inspector SSM, care poate fi inclusiv online, are o durata medie de 4 saptamani.

Pentru a te putea inscrie la curs trebuie sa ai minim studiile liceale, nefiind obligatorie diploma de Bacalaureat. Pretul unui curs de inspector SSM este, de cele mai multe ori, intre 500 si 1.000 lei.

Ai mare grija atunci cand alegi cursul! Este important ca la final sa primesti un certificat de absolvire acreditat de Autoritatea Nationala pentru Calificari. Altfel nu vei putea lucra in domeniu.

Dupa sustinerea examenului final, din cadrul cursului, vei fi apt de angajare imediat. Iti vei putea gasi un loc de munca fie in cadrul unei companii ce cauta inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca propriu, fie in cadrul unei firme ce ofera servicii externalizate de protectia muncii.

Fiind o activitate liberala (la fel ca cele de avocat, notar, contabil), inspectorul SSM poate oferi consultanta pentru ambele sectoare, public si privat, sau isi poate desfasura activitatea in mod independent, in cadrul unui business propriu.

Cat castiga un inspector SSM

Ca inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca poti lucra atat part-time, cat si full-time, in functie de ce iti doresti. Astfel, poti face din meseria de inspector SSM o cariera sau doar o meserie pe care sa o practici in functie de cum iti permite programul, in completarea veniturilor deja existente.

De asemenea poti tine cont ca, si atunci cand aceasta este meseria de baza, poti sa te angajezi consultant si la alte companii care au nevoie de un inspector SSM part-time.

Astfel, salariul difera de la caz la caz. Un inspector SSM debutant, care lucreaza full time, poate ajunge la 4.000 lei.

Apoi, trebuie sa stii ca salariul mediu al unui responsabil sau al unui Inspector SSM este de peste 5.200 lei net lunar pentru o functie de executie.

In cazul colaborarilor sau angajarii part-time, salariul difera in functie de necesitatile companiei. Avantajul este ca nu te impiedica nimeni sa ai mai multe colaborari in paralel, atat timp cat nu sunt din acelasi domeniu si, prin urmare, din punct de vedere deontologic nu ai ce sa-ti reprosezi.

Cat despre oferte de joburi, le gasesti pe JobRadar24 si nu sunt deloc putine.

Ce presupune un curs de inspector SSM sau inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca

Asa cum aminteam mai sus, pentru a practica aceasta meserie trebuie sa ai un certificat de competente pe care il poti primi doar daca urmezi un curs de specialitate. Pentru a te inscrie la un curs SSM este indicat sa cauti cel mai bun centru de formare profesionala pentru tine, unul care este avantajos atat ca timp, cat si ca durata de studii.

De asemenea trebuie sa ai in vedere si programa cursului. Iata e ar trebui sa se regaseasca in aceasta:

Informatii despre activitatea de prevenire si protectie la locul de munca.
Informatii despre stabilirea semnalizarii de securitate si/sau de sanatate la locurile de munca.
Evaluarea si stabilirea mijloacelor materiale si tehnice necesare securitatii si sanatatii in munca.
Modalitati si criterii generale pentru evaluarea riscurilor.
Metode de instruire a angajatilor de catre inspector, in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Modalitati de informare a lucratorilor in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Modalitati de prevenire a accidentelor de munca si a imbolnavirilor profesionale.
Informatii cu privire la participarea la cercetarea si evaluare evenimentelor care produc incapacitate temporara de munca a angajatilor.
Verificarea respectarii prevederilor legale in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Metode de monitorizare a activitatilor de evacuare si interventie in situatii de urgenta neprevazute.

Practic, tematica unui curs de inspector SSM trebuie sa cuprinda cadrul legislativ general referitor atat la securitate si sanatate in munca, cat si la criterii generale pentru evaluarea riscurilor.

Pe langa acestea, un curs bun trebuie sa includa si informatii despre indentificarea si preventia riscurilor, dar si informatii despre gestionarea si rezolvarea unor probleme de securitate si sanatate in munca.  

Articole similare

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă.
Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință, de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă, îți va spune că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă, ai plătit (adesea nu puțin) și totul s-a rezolvat. 
Piața joburilor se schimbă, dispar locuri de muncă și altele apar. Dar, cel puțin pentru moment și în viitorul apropiat, jobul de mecanic auto nu e în pericol. Cu un astfel de atestat sau diplomă nu vei sta prea mult timp fără un loc de muncă. În plus, ofertele pentru "afară" nu sunt deloc puține și nici prost plătite.