Debutanti: Cum devii instalator: Ce presupune această meserie

Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință, de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă, îți va spune că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă, ai plătit (adesea nu puțin) și totul s-a rezolvat. 

Să fim serioși, e genul de meserie care mereu va avea căutare, indiferent de vreme, cursul leu-euro ori cotațiile bursiere. Țevile nu au conștiință proprie, ele habar nu au dacă se înfundă sau crapă într-o perioadă de boom economic ori în plină criză financiară. Cumva, e ca și cum ai lucra în industria pompelor funebre. 

Pe de altă parte, însă, chiar dacă e una dintre meseriile de bază, în același timp e una dintre cele mai solicitate și solicitante locuri de muncă. Pe cât de simplu ar părea să pui cap la cap două țevi, munca unui instalator presupune mult mai mult decât pare la prima vedere. 

În cele ce urmează vei vedea ce înseamnă această meserie, ce calități nu ar trebui să îți lipsească dacă te gândești să apunci pe acest drum, cât te costă un curs de formare, dar și câți bani poți să câștigi ca instalator.

Ce calități și abilități trebuie să aibă un instalator

Pe lângă munca fizică propriu-zisă, ca instalator ai nevoie de un set de abilități care nu doar că te vor ajuta să îți faci munca mai bine, ci îți vor garanta câștiguri de adevărat profesionist în această branșă:

  • Dexteritate și rezistență fizică – conductele de apă sunt deseori montate în spații mici, destul de greu accesibile, așa că așa că adesea va trebui să stai în poziții aproape imposibile ca să înșurubezi țevile. Apoi, îți trebuie rezistență și dexteritate ca să manipulezi obiecte mici (șuruburi, filete etc.);
  • Să știi să asculți cu atenție atunci când clientul îți spune ce probleme are;
  • Să iei decizii rapid – după ce ai ascultat cu atenție clientul, trebuie să îți dai seama care este cauza și ce reparații trebuie să faci;
  • Să comunici clar nu doar de ce a apărut acea problemă, ci și ce reparații trebuie să faci și să argumentezi costul lucrării.

Bineînțeles, este important să ai suficiente cunoștințe de mecanică încât să înțelegi cum funcționează sistemele de instalații. Precizia și atenția sunt alte abilități care nu ar trebui să îți lipsească, mai ales că orice șurub lipsă poate face ca toată munca ta să se ducă pe apa sâmbetei.

Nu ar trebui să îți lipsească nici cunoștințele de bază de matematică. În cazul în care trebuie să montezi un sistem de alimentare cu apă și să faci planul proiectului, orice milimetru trebuie calculat cu precizie, ca să ai siguranța că totul o să funcționeze cum trebuie.

Care sunt responsabilitățile și sarcinile unui instalator

Munca unui instalator nu înseamnă doar să repare sau să înlocuiască țevile sparte. Responsabilitățile pot să difere de la o zi la alta. Ca instalator vei avea o serie de sarcini de rezolvat, cum ar fi:

  • să instalezi, să repari și să faci lucrări de întreținere pentru țevile de apă și sistemele de încălzire, gaze sau aer condiționat;
  • să instalezi și să repari robinete, filtre și orice alte dispozitive care fac parte din sistemele de instalații ale unei locuințe;
  • să te ocupi de întreținerea sistemelor de stingere a incendiilor;
  • să faci planul rețelei de conducte prin pereți sau podele și să te ocupi de realizarea lui;
  • să știi cum să montezi conducte, instalații sanitare, aparate electrocasnice și orice alte accesorii;
  • să înlocuiești conductele cu probleme sau garniturile acestora;
  • să identifici problemele și defecțiunile care apar la sistemele de alimentare cu apă, rețeaua de canalizare sau de gaze;
  • să efectuezi lucrări de mentenanță;
  • să poți să oferi sfaturi și recomandări pentru buna funcționare a acestor sisteme.

Cu alte cuvinte, ca instalator trebuie să te ocupi de instalarea și reparațiile la sistemele de alimentare cu apă, la rețeaua de canalizare, dar și ale tuturor instalațiilor sanitare și ale aparatelor electrocasnice care sunt conectate la acestea.

Unde poți să lucrezi ca instalator, cât costă un curs și la ce salariu te poți aștepta

Ai trei posibilități să lucrezi ca instalator: fie te angajezi într-o fabrică, spațiu comercial, companie de construcții etc., fie lucrezi într-o firmă specializată de instalatori sau, de ce nu, poți să îți încerci norocul pe cont propriu. 

Indiferent de alegerea ta, e important ca mai întâi de toate să capeți experiență și să ai o calificare. 

Poți deveni instalator cu un simplu curs, iar oferte sunt destule. Costul unui astfel de curs se situează, în acest moment, între 1000 – 1800 de lei. Ține minte însă că salariul mediu este de 3470 de lei, conform Salario. Vei vedea însă în anunțurile postate pe Jobradar.ro că salariile ajung și la 5.200 de lei și peste. Asta, în țară, pentru că ”afară” sunt cu mult mai generoase. Așa se explică și lipsa specialiștilor din domeniu din România.

Revenind la unde poți lucra, trebuie să știi că, din postura de angajat, vei fi responsabil în cea mai mare parte de mentenanța sistemelor de apă și canalizare și a tuturor aparatelor electrocasnice și a instalațiilor sanitare care sunt conectate la rețeaua de apă. 

În cazul în care ești angajat la o firmă specializată, o altă responsabilitate va fi să intervii în cazul în care un client are o urgență.

Dacă lucrezi ca instalator pe cont propriu, ești foarte priceput și faci treaba temeinic, va afla rapid lumea despre tine, pentru că se știe cât de greu este în ziua de azi să găsești un instalator priceput.

Recomandările le vei primi de la clienții care te sună să repari o țeavă spartă sau să montezi un vas de WC, iar dacă arăți că știi meserie, îți crești șansele de succes în acest domeniu chiar și lucrând de unul singur.

În plus, poți să alegi să lucrezi ca instalator fie pe zona comercială, fie pe cea rezidențială, în funcție de abilități și de cunoștințe. Poți avea mai multă experiență în montarea sistemelor în cadrul unor construcții noi sau poți alege să te concentrezi mai mult pe mentenanță și reparații la sistemele deja montate.

Programul de lucru

Exceptând cazul în care e vorba de o lucrare de mentenanță sau de instalarea unui sistem de canalizare, oamenii vor avea nevoie de tine atunci când au o urgență, așa că trebuie să fii mereu pregătit să intervii pe loc.

Chiar dacă partea bună e că fiecare urgență e o bună ocazie să câștigi bani, de multe ori s-ar putea să fii nevoit să lucrezi peste program, chiar și mai mult de 40 de ore pe săptămână, sau în weekenduri.

În cazul în care vrei să fii instalator pe cont propriu, de cele mai multe ori îți poți stabili singur programul de lucru. Cu toate acestea, așa cum am spus mai devreme, oamenii au cea mai mare nevoie de tine atunci când e o urgență, așa că nu e recomandat să îi refuzi, doar dacă nu cumva ești deja prins cu o altă lucrare.

Articole similare

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă.
Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Prin urmare, cerinta pentru astfel de angajati exista. 
Piața joburilor se schimbă, dispar locuri de muncă și altele apar. Dar, cel puțin pentru moment și în viitorul apropiat, jobul de mecanic auto nu e în pericol. Cu un astfel de atestat sau diplomă nu vei sta prea mult timp fără un loc de muncă. În plus, ofertele pentru "afară" nu sunt deloc puține și nici prost plătite.