De câte zile libere în 2022 beneficiază angajații

Spre deosebire de alte state din Uniunea Europeană, România are un număr mai mic de zile libere legale. În plus, din cele 15 sărbători de care beneficiem ca angajați prin zile libere în 2022, 6 pică la sfârșit de săptămână. Din fericire, în acest an, angajații primesc trei zile plătite în luna iunie.

Potrivit legislației în vigoare, toți salariații români beneficiază de un număr de zile libere în 2002. Pe lângă sărbătorile religioase și Ziua națională a României, există și alte zile libere legale de care se bucură cei angajați.

 

Cele 15 sărbători care aduc zile libere în 2022

1 ianuarie – Anul Nou

2 ianuarie – A doua zi de An Nou

24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române (Mica Unire)

22 aprilie – Vinerea mare

24 aprilie – Sfintele Paști

25 aprilie – A doua zi de Paști

1 mai – Ziua Muncii

1 iunie – Ziua Copilului

12 iunie –Rusaliile

13 iunie – A doua zi de Rusalii

15 august – Adormirea Maicii Domnului

30 noiembrie – Sfântul Andrei

1 decembrie – Ziua Națională a României

2 decembrie – liber pentru bugetari

25 decembrie – Crăciunul

26 decembrie – A doua zi de Crăciun

Ce se întâmplă în cazuri speciale

Persoanele angajate care trebuie să lucreze în zilele considerate libere primesc un plus salarial, ziua lucrată fiind plătită dublu, în conformitate cu legislația în vigoare. Când anumite evenimente din viața angajatului apar în timpul efectuării concediului de odihnă, acesta din urmă se suspendă și va continua după efectuarea zilelor libere plătite. Toți angajații au dreptul să primească zile libere plătite pentru evenimente speciale în familie sau pentru alte situații după cum urmează:


-5 zile lucrătoare la căsătorie

-5 zile lucrătoare la nașterea unui copil, la care se adaugă încă 10 dacă angajatul a făcut cursuri de puericultură

-3 zile libere la căsătoria unuia dintre copii

-5 zile la schimbarea locului de muncă sau a reședinței

-3 zile pentru decesul soțului, părinților, socrilor, copiilor

-o zi la decesul bunicilor, fraților, surorilor

-3 zile la schimbarea domiciliului în aceeași localitate aceeași localitate

-o zi pentru îngrijirea copilului bolnav în cazul familiilor cu maximum 2 copii și două zile pentru cei care au minimum 3 copii.

Cine beneficiază de zile libere în 2022

În conformitate cu prevederile din Codului muncii, cei care nu pot beneficia de zile libere, în 2022 și nu numai, la sărbătorile legale, vor trebui să fie recompensați prin zile libere, acordate în următoarele 30 de zile de către angajator. În cazul în care nu se acordă, angajații beneficiază de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru. Angajatorii care nu respectă prevederile legii privind zilele libere legale riscă amenzi între 5.000 și 10.000 de lei.

 

Părinții angajați beneficiază, conform legii nr. 19/2020, de zile libere pentru supravegherea copiilor, în situația închiderii temporare a unităților de învățământ unde aceștia sunt înscriși. Zilele libere se acordă dacă școlile și grădinițele sunt închise ca urmare a condițiilor meteorologice nefavorabile sau a altor situații extreme decretate astfel de către autoritățile competente cu atribuții în domeniu. Este vorba despre părinții care au copii până în 12 ani (până la 18 ani în cazul copiilor cu dizabilități), al căror loc de muncă nu permite lucrul online sau la distanță.

 

Cadrele didactice beneficiază de două zile libere legale în plus, potrivit Contractului Colectiv de Muncă. Astfel, în învățământul preuniversitar se acordă și a treia zi de Paști liberă, precum și data de 5 octombrie, când este Ziua Mondială a Educației. 

 

În iunie, 3 zile libere

 

Potrivit Codului Muncii, salariații beneficiază de 3 zile libere plătite de către angajatori, mai exact de Ziua Copilului, pe 1 iunie, și cele două zile de Rusalii. Cei care trebuie să lucreze în aceste zile primesc, în schimb, compensații legale. Anul acesta, Ziua Copilului, care se sărbătorește în data de 1 iunie, pică într-o zi de miercuri. Cele două zile de Rusalii pică duminică și luni, în zilele de 12 și 13 iunie. Începând din anul 2020, salariații care primesc două rânduri de zile libere legale cu ocazia Rusaliilor (adică pentru două culte creștine) trebuie să recupereze al doilea rând de libere.

În acest an, și cei care au parcurs etapa de autorecenzare online în cadrul recensământului, care a debutat în februarie, au dreptul să ceară angajatorilor o zi liberă plătită. Totuși, actul normativ care conține regulile recensământului prevede un interval fix în care poate fi cerut liberul plătit: în maximum 12 luni de la data autorecenzării. Având în vedere că termenul inițial pentru încheierea acestei etape a fost prelungit, iar 27 mai este acum ultima zi pentru autorecenzare, angajatorii trebuie să știe că nu pot refuza dovezile de autorecenzare primite ulterior acestei zile.

 

Concediu pentru cei care au în grijă pacienți oncologici

Cei ce au grijă de bolnavi de cancer pot cere anual un concediu plătit de 45 de zile.

Concediul este de maximum 45 de zile calendaristice pe an și este acordat doar dacă salariații au lucrat cel puțin șase luni în ultimele 12 luni. Legea 24/2022, ce prevede introducerea concediului medical pentru îngrijirea bolnavilor de cancer, a apărut în februarie 2022 în Monitorul Oficial. Aceasta a intrat în vigoare după două luni de la apariție, adică din 16 aprilie 2022. Indemnizația brută lunară aferentă concediului este de 85% din media veniturilor brute lunare din ultimele șase luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare. Aceasta este suportată de stat. Atât salariatul, cât și pacientul pe care-l îngrijește vor avea dreptul anual la cel puțin o ședință de evaluare psihologică clinică și la cel puțin cinci ședințe de consiliere psihologică clinică, tot pe banii statului. Această facilitate cu serviciile psihologice, însă, se va aplica după un an de la apariția legii în Monitorul Oficial, adică din 16 februarie 2023.

Articole similare

După ce, la finalul anului trecut, a fost anunțată deblocarea a 90.000 de posturi vacante din aparatul de stat, luna mai a venit cu vestea înghețării angajărilor în instituțiile publice, până la sfârșitul anului.
Începutul anului a venit cu mii de joburi noi în sectorul public, în condițiile în care pentru întregul an 2022 au fost înregistrate puțin peste 12.000.
Schimbarea locului de muncă este o etapă normală în viața oricui. Nu trebuie privită cu încrâncenare, indiferent de motivul pentru care pleci. Din păcate, acesta este momentul în care unii angajați procedează cu totală lipsă de diplomație, anulând șansele ca, pe viitor, să poată avea o relație normală cu angajatorul. Pentru că, din fost poate redeveni oricând actual.