Debutanți: Cum devii programator. Ce cursuri să urmezi și care sunt pașii de făcut

Te-ai hotărât să faci primii pași spre o carieră în IT – Felicitări! Domeniul IT este unul dintre cele mai ofertante în prezent, atât din punct de vedere al oportunităților și al salariilor, cât și datorită posibilităților pe care le ai ca să avansezi în carieră.

Dacă pentru mult timp acest domeniu a fost asociat cu solide cunoștințe de matematică ori de IT, iată că era tehnologiei l-a adus mai aproape și de cei care au studiat și în alte domenii, așa cum poate este și situația ta.

Piața muncii IT&C este plină de oferte în România și are nevoie de specialiști. Dacă te-ai gândit să urmezi o carieră în IT și vrei să devii programator, dar nu ai studii și nu știi ce trebuie să faci ca să ai un parcurs de succes, iată un ghid din care să afli care sunt pașii pe care poți să îi faci și câteva sfaturi despre cum să te organizezi ca să fii eficient și să îți atingi scopul.

Cine poate deveni programator

Pe scurt, oricine. Poate ești unul dintre cei care încă nu și-au găsit menirea, iar actualul job pare că nu îți aduce nicio perspectivă de carieră pe termen lung. Sau poate ești într-o industrie foarte volatilă pe piața muncii și simți că skill-urile unui programator te-ar putea diferenția.

Dacă nu te sperie provocările și codarea ți se pare o activitate cool, deja ai primul element al unei persoane care sa facă trecerea către o carieră în IT.

Oricare este motivul pentru care ai decis să alegi calea programării, citește cum poți să faci acest lucru fără să fi absolvit o facultate în domeniu. Iar înainte să afli care sunt pașii pe care trebuie să-i faci, iată poate cel mai bun imbold – în acest moment, la nivelul țării, sunt disponibile peste 6.600 de joburi pentru programatori pe JobRadar.

Fii pregătit să începi de la zero, indiferent de experiența anterioară

Dacă vrei să devii un bun specialist și nu ai experiență anterioară, dar nici studii, perseverența și curiozitatea ar trebui să se numere printre calitățile tale. La fel ca în orice alt domeniu, nu vei reuși să îți clădești o carieră fără multe ore de studiu, practică și aprofundare. Pregătește-te să dai peste multe provocări, dar și peste situații neprevăzute pe care trebuie să le gestionezi.

Chiar dacă ai deja un anumit statut în carieră, sau ești Senior pe ceea ce faci, fii pregătit să faci câțiva pași înapoi. Pentru că va trebui să o iei de la capăt. Gândirea analitică și logica, dar mai ales răbdarea îți vor fi aliați de nădejde.

Investește în cursuri IT

O preconcepție comună este faptul că pentru a deveni programator ai nevoie de o diplomă de licență în domeniu. Totuși, ce ai spune dacă ai putea ajunge un programator de succes chiar și fără facultate? Mulți dintre specialiștii din acest domeniu și-au început cariera doar cu o certificare online sau învățând singuri limbaje de programare comune precum Python sau JavaScript.

Iată care sunt cursurile pe care ar trebui să le urmezi pentru a porni cu dreptul o carieră în IT:

Cursul Python Fundamentals

Python este unul dintre cele mai populare limbaje de programare datorită flexibilității sale, fiind utilizat în diverse domenii, de la automatizare sau dezvoltare web până la învățarea automată și știința datelor.

Cursul Python Fundamentals acoperă subiecte importante, precum învățarea și utilizarea documentației Python, utilizarea diferitelor module, folosirea diferitelor tipuri de date sau lucrul în context managerial.

Python este considerat a fi un limbaj destul de ușor de învățat, fapt ce îl face ideal pentru începători, care îl vor găsi online.

Cursul JavaScript Fundamentals

JavaScript este unul dintre cele mai căutate limbaje de programare. Acesta are mai multe cadre utile, precum Angular sau jQuery, care fac dezvoltarea web mult mai ușoară. Pe lângă web development, JavaScript este un limbaj folositor și în crearea aplicațiilor mobile.

Majoritatea cursurilor de JavaScript te vor învăța cum să creezi o pagină web, cum să faci un proiect web (front end), concepte de bază din JavaScript, CSS, HTML și nu numai.

Java 1 Associate

Java este un limbaj de programare care oferă multiple oportunități. Dacă ești la început de drum, Java 1 Associate este cursul potrivit pentru tine! Acesta se adresează persoanelor care nu au mai avut contact cu programarea și te poate ajuta să asimilezi noțiunile teoretice de bază, dar și să-și formezi abilitățile practice necesare pentru un post de junior.

În cadrul cursului Java 1 Associate vei avea ocazia să înveți lucruri precum folosirea structurilor de control și de date, tratarea excepțiilor, dezvoltarea aplicațiilor cu mai multe fire de execuție sau utilizarea expresiilor de lambda. Astfel, vei putea face un prim pas către cariera mult visată!

Cursul C++ Fundamentals

Un alt limbaj de programare puternic, dar și popular, orientat către obiective, esteC++.

Acesta te va ajuta să înveți cum să folosești structuri de date și de control, să tratezi excepții, să lucrezi cu fluxuri I/O, să definești și să supraîncarci operatori și multe alte asemenea. Nu există nicio îndoială că învățarea C++ îți va aduce multiple oportunități profesionale. Există o cerere uriașă de programatori care stăpânesc acest limbaj.

Cursul Kotlin Fundamentals

Deși Kotlin nu este un limbaj de programare tocmai nou, acesta a devenit mult mai popular odată cu anul 2017, când a fost ales de către Google ca limbaj oficial pentru dezvoltarea aplicațiilor Android.

E este un limbaj de programare similar cu Java, însă mult mai simplificat. Practic, ce ai putea face în Java în 20 de linii, în Kotlin poți face doar utilizând 5 linii.

Probleme de interes precum funcții, concepte de bază, concepte avansate de OOP sunt dezvoltate în cadrul cursului Kotlin Fundamentals. Acest limbaj de programare te poate ajuta să aplici cele mai bune practici, dar și să codezi într-un mod distractiv.

Cursurile de programare menționate mai sus pot fi urmate atât cu prezență fizică, într-un centru de training, cât și online, dacă timpul nu îți permite să ajungi la clase. Rămâne doar să alegi cursul potrivit pentru tine.

Perfecționează-ți limba engleză

Pe lângă absolvirea cursurilor de mai sus, esențială în această nouă carieră este limba engleză.  Multe dintre limbajele de programare sunt scrise, gândite și proiectate pentru a fi folosite în engleză, de aceea un nivel cel puțin mediu te va ajuta să faci față provocărilor zilnice.

Documentația, sintaxa, comenzile, fișierele de configurare, mesajele de eroare ori conversațiile cu ceilalți developeri vor fi în engleză. Mai mult, dacă știi engleza la nivel de profesionist, nu vei fi legat geografic de niciun loc, deoarece piața muncii este plină de oportunități pentru specialiștii din domeniu.

Fii pregătit pentru dinamism și schimbare

Mediul IT este unul dinamic, tehnologiile se schimbă și evoluează de la o zi la alta, iar flexibilitatea de care dai dovadă poate să fie unul dintre elementele care te vor avantaja pe piața muncii.

Dinamismul înseamnă, totodată, și că ești dispus să experimentezi cât mai mult înainte să te specializezi. Acceptă provocările, implică-te în cât mai multe proiecte și țintește mereu mai mult față de ce poți să faci în prezent.

Efectuează un stagiu de practică și îmbunătățește-ți abilitățile

Deși piața este ofertantă, ea este și foarte competitivă. De multe ori, chiar și pentru o poziție de junior ți se vor cere foarte multe aptitudini și chiar și experiență. Ca să te asiguri că firmele sunt cele care te vor căuta pe tine, acceptă la începutul drumului internship-uri ori job-uri care nu sunt plătite la nivelul la care te-ai aștepta. E o etapă extrem de folositoare și trecătoare.

Construiește-ți cariera în mod solid, pas cu pas

O carieră solidă nu se construiește peste noapte, de aceea asigură-te că nu sari pași esențiali care să te afecteze mai târziu. Orice persoană trebuie să urmeze un parcurs oarecum similar: educație, mult exercițiu, curiozitate continuă și învățare multi-disciplinară.

Deși la început totul ar putea să pară foarte greu, important este să continui să înveți și să te perfecționezi. Construiește-ți o rutină sustenabilă, dar ai grijă să dai mereu peste provocări. Nu vei avansa niciodată dacă decizi să stai în zona de confort. Și nu uita că, dacă aștepți momentul oportun, acesta ar putea să nu vină niciodată.

Articole similare

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă.
Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Prin urmare, cerinta pentru astfel de angajati exista. 
Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință, de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă, îți va spune că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă, ai plătit (adesea nu puțin) și totul s-a rezolvat.