Debutanți – Makeup artist

Un makeup artist priceput este o adevărată comoară. Numai că această meserie presupune mult mai mult decât ar putea părea la prima vedere. Căci implică mult efort, talent și dedicare până la a face performanță în domeniu.

 

Dorința de a atinge idealul de frumusețe a făcut ca în spatele ei să se dezvolte o adevărată industrie. Iar cei care ocupă locuri de muncă și cunosc bine meseriile din domeniu au numai de câștigat. Așa se face că multe dintre dintre adolescente visează să devină makeup artist, având o imagine deformată asupra a ceea ce presupune de fapt această meserie. Cîci, în ciuda faptului că există peste 1600 cursuri de make-up disponibile acreditate, se pare că numai un procent infim dintre absolvenții școlilor de make-up profesional ajung să și profeseze cu adevărat, marea majoritate angajându-se ulterior ca și consilieri de înfrumusețare în magazine.

 

Ce presupune meseria de makeup artist

Deși traducerea din limba engleză reduce la machior noțiunea de makeup artist, meseria în sine implică mult mai mult. Arta realizării machiajelor profesionale este un domeniu complex și foarte dinamic totodată, pe măsura dezvoltării rapide a standardelor de frumusețe impuse de tendințele internaționale și mai ales de mediul online. Astfel, femeile nu mai apelează la profesioniști numai pentru anumite evenimente importante, ci au ajuns să-și formeze o imagine în baza amprentei create de un make-up artist, menită să scoată în evidență sau să mascheze și să definească trăsăturile și calitățile. De aceea este important să și facem diferența dintre un machior, care a urmat un curs de specialitate de 6-12 luni și profesează într-un salon sau liber profesionist și știe să pună în valoare o persoană prin machiaj, și un makeup artist care, după cum spune și denumirea, este un artist înainte de toate.

 

Calificarea este importantă

Potrivit legislației în vigoare, oricine exercită o meserie care implică atingerea directă a pielii clientului, trebuie să aibă o calificare în domeniu. Așadar, diploma de calificare în estetică sau cosmetică este esențială pentru toți cei care lucrează în domenii care se ocupă cu îngrijirea personală, de la unghii, păr, ten, până la masaj, tatuaje și machiaj. Abia după aceea se poate alege specializarea favorită, urmând un curs specific. Un curs de makeup artist profesional serios și recunoscut durează minimum un an, de luni până vineri, câte 6-8 ore pe zi de teorie și practică. Un astfel de curs este structurat în mai multe module. Cea mai mare parte este dedicată machiajului de înfrumusețare și pentru domeniul modei, incluzând noțiuni de anatomie. Se face și o inițiere în machiajul dedicat pentru televiziune și cinematografie, dar se învață și despre machiajul pentru scene de teatru, operă, circ, dans. Apoi, cunoștințele în cromatică sunt necesare, pentru că in machiaj trebuie combinate culori, așa încât să se potrivească fizionomiei sau culorii ochilor. De asemenea, sunt importante și cunoștințele de hair-styling, pentru a putea adapta machiajul la tunsoare, coafură sau culoarea părului.

Pictura pe față și pe corp necesită talent și măiestrie, așa că în partea de curs dedicată, pe lângă noțiunile de bază, se primesc informații despre efecte speciale, tehnici 3D și altele. Un make-up artist veritabil va fi capabil, la finalul unui curs, după perioadele de practică, să lucreze pe platouri de televiziune sau de filmare, să creeze și să adapteze peruci pentru diferite personaje, să confecționeze proteze de toate tipurile pentru modificarea fizionomiei. Așadar, un makeup artist poate concepe adevărate opere de artă. Și nu e de mirare că există chiar și un premiu Oscar pentru machiajul de film.

 

Cum devii profesionist

Pentru a putea deveni un profesionist in domeniu trebuie să ai, înainte de toate, talent și pasiune pentru a reuși să urmezi un curs de make-up artist. Mai e nevoie de curiozitate, motivare, capacitatea de a fi autodidact și dornic de autodepășire. Pe parcursul cursurilor, specialiștii te ajută să deprinzi utilizarea ustensilelor de lucru, dar și metode de dezvoltare a creativității, așa încât să poți obține rezultate peste așteptările clieților. Numai că nu trebuie să te limitezi numai la informațiile dobândite în timpul cursului, ci să te dezvolți permanent după aceea. Evoluția industriei produselor cosmetice vine mereu cu noutăți menite să ușureze munca și să diminueze timpul de execuție.

Pentru a putea un astfel de curs este necesar să fi absolvit minimum studiile liceale. Iar dacă ești o persoană comunicativă, căreia îi place să lucreze cu oamenii și să socializeze, o astfel de meserie ți se potrivește perfect. În plus, îți poți face propriul program, lucrând ca liber profesionist, având totodată posibilitatea de a întâlni mereu persoane noi. Pe de altă parte, trebuie să ții cont de faptul că această meserie presupune și dezavantaje. Un makeup artist este direct responsabil de imaginea publică a clientei sau a clientului, așa că trebuie să fie înzestrat cu o doză mare de răbdare și cu simțul responsabilității. De asemenea, meseria presupune mult timp petrecut in picioare, lucrul în zilele libere sau la sfârșit de săptămână.

Durata cursurilor de machiaj și frecvența influențează nivelul de aprofundare. Există cursuri de makeup de la câteva zile sau săptămâni până la 6 luni. Prețurile pentru un astfel de curs pot varia între câteva sute de lei și câteva mii de lei, în funcție de complexitate, durată, dar și de materialele de lucru puse la dispoziție. Cursul trebuie să se finalizeze cu un examen și cu o diplomă acreditată de Autoritatea Națională pentru Calificări și recunoscută la nivel internațional sau cel puțin în Uniunea Europeană. Totuși, pentru a face performanță în domeniu, este nevoie de foarte multă practică și de experiență acumulată. Așa că este indicat să începi să lucrezi ca ucenic încă din perioada cursurilor. Și asta pentru că numai așa vei putea acumula experiența necesară pentru a putea lucra pe cont propriu și a câștiga bani. Meseria în sine este una bănăasă, dar necesită și foarte multă muncă și creativitate continuă.


Cât se câștigă

Machiajul profesional poate fi o formă de venit constant. Numai că trebuie să ții cont de faptul că evoluția financiară este direct relaționată cu nivelul de experiență, de portofoliul de clienți și de renumele căpătat în timp. Un make-up artist debutant nu trebuie să se aștepte la un salariu mai mare de 3500-4000 lei. Totuși, în străinătate, salariul pornește la debut de la 1600 euro. Drept urmare, veniturile sunt direct proporționale cu priceperea artistului. Așa că e important să îți faci reclamă, să te promovezi constant pe toate canalele posibile. Apoi, nu trebuie să uiți să te perfecționezi constant, participând la cursuri, seminarii, prezentări și chiar concursuri.

Articole similare

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă.
Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Prin urmare, cerinta pentru astfel de angajati exista. 
Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință, de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă, îți va spune că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă, ai plătit (adesea nu puțin) și totul s-a rezolvat.