Joburi de viitor: Inteligența artificială, sustenabilitatea, și securitatea cibernetică în prim plan

Să îți alegi cariera poate fi unul dintre cele mai dificile decizii. În principiu, ne dorim să urmăm o carieră într-un domeniu de care suntem entuziasmați. Și ideal ar fi să mergem pe calea care ne va oferi oportunități profitabile, cât mai repede și, mai ales, și pentru anii următori. Asta ar însemna să alegem un loc de muncă bine plătit pentru care există astăzi cerere și care va continua să fie solicitat și în viitor.

În România, potrivit datelor Institutului Național de Statistică, cele mai mari salarii le întâlnim la angajații din domeniul fabricării produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului, în sectorul IT, angajații din sectorul informațiilor și comunicațiilor, cei din transporturi aeriene și controlorii de trafic aerian, dar și salariații din industria tutunului.

Însă, la nivel global, joburile cu cea mai rapidă creștere în raport cu dimensiunea lor astăzi sunt legate de tehnologie, digitalizare și durabilitate.

Experții în sustenabilitate, analiștii de business intelligence și analiștii de securitate a informațiilor au realizat un top global, publicat la finalul anului trecut.

Pe primul loc în lista locurilor de muncă cu creștere rapidă sunt specialiștii în Inteligență Artificială (AI) și învățare automata.

De asemenea, pe măsură ce lumea progresează către un mediu net zero și amprenta redusă de carbon, locurile de muncă pentru inginerii de energie regenerabilă și inginerii de instalații și sisteme de energie solară sunt, de asemenea, într-o creștere relativ progresivă.

Specialist în inteligență artificială și învățare automată

Raportul LinkedIn privind viitorul muncii, publicat în august 2023, a arătat că proporția postărilor de locuri de muncă la nivel mondial în limba engleză care menționează GPT sau ChatGPT a crescut de 21 de ori din noiembrie 2022. Cercetări recente estimează că cererea de specialiști în AI și învățare automată va crește cu 40% din 2023 până în 2027, cu salariile medii începând de la 153.000 dolari pe an.

O carieră în inteligența artificială și învățarea automată necesită, pentru început, o diplomă de licență în informatică sau știința datelor. Veți avea nevoie, de asemenea, de cunoștințe, experiență și calificări progresive și fluență în limbaje informatice și de programare, alături de matematică.

Specialist în sustenabilitate

Specialiștii în sustenabilitate lucrează în cadrul unei organizații sau mai multor organizații pentru a proiecta și implementa politici și practici durabile în cadrul corporațiilor. În acest rol plin de satisfacții, veți fi responsabil pentru dezvoltarea și gestionarea inițiativelor de sustenabilitate și pentru a lucra alături de mai multe părți interesate interne pentru a realiza aceste inițiative, inclusiv toate eforturile de branding aferente. Salariul mediu al unui specialist în sustenabilitate din SUA poate varia între 65.000 și 81.000 dolari pe an.

Pentru început, ar fi ideal să deții o diplomă de licență fie în afaceri, fie în știința mediului. De acolo, vă puteți baza experiența prin proiectarea și implementarea practicilor durabile într-un post de entry-level, care va atrage atenția angajatorului sau potențialilor angajatori. În plus, vă puteți oferi și serviciile de voluntar pentru a sprijini sustenabilitatea și a aborda schimbările climatice în organizațiile non-profit, ceea ce va fi un atu pentru CV-ul dumneavoastră.

Analist de business intelligence

Cunoscuți altfel sub numele de analiști BI, analiștii de business intelligence parcurg datele brute de afaceri și își traduc concluziile în tablouri de bord, tabele și rapoarte care le permit factorilor de decizie ai unei companii să folosească aceste informații pentru a genera profit și eficiență în afaceri. Ei pot câștiga până la 90.000 dolari anual în medie în Statele Unite, conform datelor de la Salary.com.

Nu aveți neapărat nevoie de o diplomă pentru a începe, pentru a vă asigura această carieră, deși cu siguranță nu v-ar dăuna perspectivelor de carieră. Puteți începe prin a studia și a obține certificări, urmând cursuri precum analiza datelor și bazele de business intelligence. Când te gândești la o diplomă de licență, specializează-te în statistică pentru a-ți ajusta abilitățile analitice. Drumul în carieră te poate duce de la un job de entry-level ca analist de date până la a promova în știința datelor.

Analist securitate informatică/securitate cibernetică

În mod similar cu modul în care un analist de business intelligence analizează datele, le modelează și oferă descoperiri factorilor de decizie în afaceri, analiștii de securitate a informațiilor analizează sistemele unei companii și își folosesc cunoștințele tehnice pentru a ajuta companiile să evite riscurile și daunele pe termen lung. Aceștia se ocupă cu instalarea de software pentru a proteja rețelele de sistem, crearea planului de recuperare în cazul unui dezastru pentru backup-ul informațiilor și recomandarea îmbunătățirilor de securitate. Cu toate acestea, este important de menționat că, în timp ce securitatea cibernetică este limitată la sistemele digitale, domeniul de activitate al unui analist în securitatea informațiilor este mai larg și se extinde și asupra activelor informaționale non-digitale. Salariul mediu ajunge la circa 94.000 de dolari pe an.

Pe măsură ce cererea pentru acest rol crește, companiile caută dincolo de calea tradițională ce privește diplomele. Deși o diplomă de licență în informatică sau programare ar putea fi utilă, învățarea securității informațiilor și fundamentele securității cibernetice, obținerea unui certificat și exersarea abilităților în timp ce aplicați la poziții de entry-level sau de ucenic sunt căile de intrare perfect acceptabile în acest domeniu.

Inginer energie regenerabilă

Inginerii instalatori de energie solară proiectează, instalează și analizează instalații de energie solară, de la panourile solare din clădirile rezidențiale și comerciale, până la centrale electrice și chiar sisteme de încălzire. Ei sunt, de asemenea, implicați în planificarea proiectelor de mici și mari proiecte. Salariul mediu scade la 94.000 dolari.

Va trebui să începeți cu o diplomă de licență în inginerie electrică, civilă sau mecanică. Puteți apoi să vă progresați în cariera obținând o diplomă de specialitate în energie solară și dobândind experiență practică alături.

Carierele în acest domeniu se extind în proporții remarcabile. Dacă vă aflați într-un punct de cotitură în cariera actuală și sunteți interesat de tehnologie sau inginerie, luarea în considerare a oricăruia dintre aceste posturi vă va asigura că aveți un rol cheie în crearea unui mediu mai curat, o planetă a viitorului condusă de tehnologie.

Articole similare

Primele 8 locuri de muncă căutate au legătură cu volanul fie că vorbim de șoferi profesionișți, transportatori, curieri, șoferi personali sau alte variațiuni dintr-o lista de căutări pe aceiași tema. În total peste 22% dintre joburile accesate pe cel mai mare agregator de joburi din România, au fost în domeniul transporturilor.
Ai visat mereu să conduci o pensiune turistică? Poate fi a ta sau să te angajezi pe un astfel de job, atribuțiile sunt la fel. Diferența este că, probabil, vei fi mult mai implicat atunci când e vorba despre afacerea ta. Și, probabil, în realitate vei ocupa mai multe poziții în același timp, dacă te afli în această ultimă situație.
A venit momentul în care trebuie să te decizi asupra carierei tale sau dorești să îți schimbi jobul actual pentru că vezi că piața se transformă și intuiești că altfel va fi realitatea peste 10 – 15 ani? A fi programator sună bine, interesant și toată lumea știe că și banii sunt frumoși.