Debutanti: Meseria de frigotehnist e foarte căutată și bine renumerată

Supranumit "examenul maturitatii", BAC-ul marcheaza sfarsitul liceului si da dreptul celor care il promoveaza sa inceapa studiile universitare. Nu toti elevii reusesc sa treaca acest examen si nu toti isi doresc sa urmeze o facultate. Cei care nu au reusit sa promoveze acest examen nu trebuie sa se panicheze si sa creada ca totul este pierdut pentru ei.

In realitate, au destule alegeri. Daca isi doresc sa munceasca, chiar pe bani frumosi, o pot face. Ce trebuie sa faca este sa se orienteze repede pe piata muncii, pentru a obtine o calificare care sa le permita sa se angajeze in tara sau chiar in strainatate.

Pentru asta, pot urma cursurile unei scoli postliceale la care se pot inscrie fara a avea nevoie de diploma de bacalaureat sau pot face cursuri de calificare. Uneori, nici macar de acestea nu e nevoie.

 

Meseria de frigotehnist e foarte cautata si bine renumerata

Un astfel de job este cel de frigotehnist, extrem de cautat. Oferta este foarte generoasa si la fel e si salariul, pentru ca specialisti nu sunt prea multi.

In acest moment, pe Jobradar24 sunt peste 500 de joburi de frigotehnist, iar salariul mediu e de 4.500 de lei pe luna. Se poate ajunge insa pana la 10.000 de lei pe luna, si asta in tara! Salariile oferite in strainatate sunt si mai atragatoare.

Principalele responsabilitati ale unui tehnician frigotehnist constau in efectuarea mentenantei tehnice periodice, propunerea si implementarea de solutii tehnice pentru echipamentele frigorifice. Este un rol care poate implica deplasari frecvente, drept pentru care candidatul are nevoie de permis categoria B, iar cunostintele tehnice specifice sunt obligatorii.

Pentru un astfel de job, este suficienta absolvirea unei scoli profesionale sau a unor cursuri de specialitate in frigotehnie. Iar oferta pentru astfel de cursuri e una larga in mediul online. Trebuie doar sa alegi un curs acreditat si recunoscut si sa te tii de treaba.

Cel mai des intalnite beneficii extrasalariale specifice acestui tip de job sunt: abonament de servicii medicale, prime de sarbatori, traininguri de specialitate si tichete masa.

 

Ce alte meserii poti practica fara BAC

Daca nu ai promovat examenul de bacalaureat, iti poti cauta un job in zona de retail. Spre exemplu, iti poti indrepta atentia catre posturile de lucrator comercial. Nu ai nevoie de diploma de bacalaureat, insa in cele mai multe cazuri vei avea nevoie de o diploma de absolvire a liceului.

Nu trebuie sa ai antecedente penale si este de preferate e sa iti placa sa lucrezi in echipa. Ai nevoie de spirit organizatoric si de atentie distributiva. Cat despre salarii, vei porni cel mai probabil cu putin peste 1.500 de lei, la acest venit urmand sa se adauge si diverse bonusuri.

Mai departe, te poti angaja intr-un call center, ca operator - nici pentru aceasta meserie nu ai nevoie de o diploma de bacalaureat. Trebuie sa ai cunostinte de baza de operare pe calculator, abilitati de comunicare si de negociere, capacitatea de a lucra in echipa si sa fii orientat intotdeauna catre client.

In plus, daca stii o limba straina vei avea un avantaj important. Salariile nu sunt foarte mari, insa in timp vei putea ajunge la castiguri semnificative datorita bonusurilor ce iti pot fi oferite.

Suntem deja in plina vara, asa ca poti lua in calcul si meseria de ospatar. Daca ai un aspect fizic placut si o prezenta agreabila, un job in domeniul ospitalitatii s-ar putea dovedi o idee extrem de buna pentru tine. Este de preferat sa ai disponibilitate de a lucra in ture si pana tarziu in noapte.

La fel de simplu e sa devii agent de vanzari. Salariul e acelasi, dar ai parte si de bonusuri, in functie de contractele incheiate. Trebuie sa ai bilitati de comunicare si de negociere, abilitati in atragere de noi clienti, disponibilitate de munca pe teren. Cunoasterea unei limbi straine si detinerea unui permis auto poate constitui un avantaj.

Daca nu ai teama de inaltime, ba chiar te simti bine intr-o astfel de situatie, atunci poti incerca sa devii alpinist utilitar, mai cu seama ca salariul e unul deloc de lepadat: peste 3.500 de lei.

Pe langa spirit de echipa, implicare si responsabilitate, ai nevoie si de disponibilitate pentru munca in week-end si pentru deplasari in afara localitatii. Detinerea unui permis auto categoria B poate constitui un avantaj.

Articole similare

Indiferent de dimensiunea sa economică, orice societate comercială are nevoie de un contabil care să țină evidența tuturor operațiunilor economice înregistrate în firmă.
Securitatea la locul de munca este un drept al angajatului. Acesta trebuie sa fie ocrotit si ferit de necazuri si riscuri. Conform legislatiei din Romania, fiecare loc de munca trebuie sa aiba un Inspector in domeniul securitatii si sanatatii in munca, fie ca acea persoana este angajata direct sau subcontactata. Prin urmare, cerinta pentru astfel de angajati exista. 
Orice persoană care a avut de-a face cu o inundație în locuință, de la o țeavă spartă sau cu o toaletă defectă, îți va spune că instalatorii sunt aproape eroi. I-ai sunat, au ajuns, s-au pus pe treabă, ai plătit (adesea nu puțin) și totul s-a rezolvat.