Muncitor necalificat: ce înseamnă și ce locuri de muncă poate ocupa. Care sunt ofertele pentru această perioadă

Atunci când vine vorba despre muncitorii necalificați, deloc puțini la număr în România, dar totuși insuficienți, foarte mulți angajatori nu sunt siguri pe ce funcție i-ar putea încadra, dat fiind faptul că majoritatea ocupațiilor necesită calificare.

 Ei bine, o persoană necalificată nu poate fi angajată într-o anumită ocupație pentru care este necesară calificarea și nici nu poate fi încadrată în drept într-o altă ocupație, îndeplinind în fapt atribuțiile aferente unei ocupații pentru care este necesară calificarea.

 Legea spune că pentru angajarea într-o funcție conform Clasificării Ocupațiilor din România (COR) este necesară o anumită formare profesională necesară desfășurării activității respective, dobândită fie în cadrul învățământului, prin sistemul național de învățământ, așa cum este reglementat la ora actuală prin Legea 1/2011, cât și prin programe de formare profesională în sistemul de formare profesională a adulților, conform OG 129/2000.

 Pentru a putea încadra o anumită persoană pe una dintre ocupațiile aferente muncitorilor necalificați, acestea trebuie să se regăsească în mod corespunzător în statul de funcții al unității.

 Muncitorii necalificați pot avea ocupații care nu necesită calificare, cum sunt cele prevăzute în grupa majoră 9, destinată muncitorilor necalificați. Conform definiției COR, muncitorii necalificați execută sarcini simple și de rutină, care necesită folosirea uneltelor manuale și depunerea unui efort fizic considerabil.

 Așadar, pentru exercitarea unei asemenea funcții nu este cerută o anumită calificare, funcțiile respective putând fi ocupate de persoane care corespund criteriilor stabilite de angajator.

 Angajarea se poate realiza doar după ce candidatul în cauză demonstrează că a absolvit învățământul general, adică cele 8 clase. Obligativitatea unui nivel de studii în România reprezintă condiția pentru încadrare în muncă.

 

Important pentru angajatori!

În cazul unui accident de muncă al unei astfel de persoane necalificate, chiar și cu instructajul SSM făcut, administratorul este în totalitate răspunzător de producerea accidentului întrucât a încredințat astfel de sarcini unei persoane care nu era pregătită profesional pentru o asemenea muncă.

 De menționat e faptul că pregătirea profesională se dovedește cu diplome.

 Muncă necalificată nu înseamnă studii zero, ci lipsa unei calificări în domeniul respectiv, iar certificatul obținut în urmă unui curs de certificare îl poate încadra că muncitor calificat.

 Obligativitatea unui nivel de studii în România reprezintă condiția pentru încadrare în muncă. Dovada studiilor se face prin diplomă / foaie matricolă.

 

Ce joburi sunt oferite muncitorilor necalificați

La momentul actual, doar pe JobRadar24.ro sunt aproape 500 de locuri de muncă oferite muncitorilor necalificați, și asta doar pentru București. La nivelul țării, oferta este, firește, cu mult mai mare.

 Sunt căutați muncitori necalificați pentru reparația unor bazine, la înălțime, în Măgurele, cărora li se oferă contracte de muncă pe durată nedeterminată și bonuri de masă, dar și pentru un producător și importator de bere și băuturi răcoritoare, pentru activități de curățenie, ambalare produse și manipulare materiale. Iar lista poate continua.

 

Joburi prin ANOFM

Oferte de muncă pentru muncitori necalificați sunt oferite și prin ANOFM în această perioadă. Astfel, peste 41.600 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional, cele mai multe pentru muncitorii necalificaţi şi lucrătorii comerciali, se arată într-un comunicat al agenției.

Din totalul celor 41.664 de locuri de muncă vacante declarate de angajatori la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă, 2.667 sunt pentru muncitori necalificați la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; 2.438 pentru muncitori necalificați la asamblarea şi montarea pieselor; 2.370 pentru lucrători comerciali; 1.560 pentru manipulanți mărfuri.

De asemenea, pentru agenți de securitate sunt disponibile 1.134 de locuri de muncă, pentru muncitori necalificați în industria confecţiilor – 1.045, muncitori necalificați la spargerea şi tăierea materialelor de construcţii – 920, confecţioner-asamblor articole din textile – 761, fierar betonist – 703, montator subansamble – 668, lăcătuş mecanic – 660, vânzător – 656, şi conducător auto transport rutier de mărfuri – 646.

Persoanele cu studii superioare pot alege din cele 2.732 de locuri de muncă vacante, respectiv pentru meserii precum contabil; inginer în diferite domenii de activitate; programator; consilier/expert/inspector/referent/economist în economie generală; inspector de specialitate în administraţia publică etc.), iar cele cu studii liceale sau postliceale din 8.213 locuri (lucrător comercial; manipulant mărfuri; agent servicii client; agent de vânzări; casier etc).

Alte 10.249 de locuri vacante sunt pentru persoanele cu studii profesionale (lăcătuş mecanic; sudor; confecţioner-asamblor articole din textile; conducător auto transport rutier de mărfuri; electrician de întreţinere şi reparaţii etc.), restul de 20.470 locuri de muncă fiind destinate persoanelor fără studii sau cu studii primare/gimnaziale (muncitor necalificat la asamblarea şi montarea pieselor; agent de securitate; muncitor necalificat în industria confecţiilor; muncitor necalificat la demolarea clădirilor, căptuşeli zidărie, plăci mozaic, faianţă, gresie, parchet; montator subansamble etc).

 

Joburi în străinătate

În Spaţiul Economic European, prin intermediul reţelei Eures România, sunt disponibile 401 locuri de muncă vacante, astfel: în Belgia – 155 locuri de muncă pentru muncitor necalificat în agricultură; Olanda – 107 locuri de muncă pentru culegător mere şi pere; culegător cireşe; culegător căpşune; culegător fructe; muncitor în pepinieră de flori în seră; culegător zmeură şi legumicultor.

În Norvegia, românii pot alege din cele 53 locuri de muncă pentru muncitor în producţie; sticlar/şlefuitor sticlă; sticlar/artiza sticlă; manager instalaţii sanitare; în Polonia sunt disponibile 32 locuri de muncă pentru: zidar; muncitor depozit – operator stivuitor; asistent producţie; operator maşină CNC; lăcuitor/vopsitor; strungar/frezor; sudor MIG/MAG sau gaz; lăcătuş; operator CNC; Germania – 30 locuri de muncă pentru: şofer camion; curier colete şi scrisori; încărcător/ sortator corespondenţă; educator/ educatoare; Irlanda – 20 locuri de muncă pentru: îngrijitor persoane; Malta – 4 locuri de muncă pentru: inginer servicii IT; director de departament; proiectant Autocad 2d/3d; manager proiect.

Articole similare

Să îți alegi cariera poate fi unul dintre cele mai dificile decizii. În principiu, ne dorim să urmăm o carieră într-un domeniu de care suntem entuziasmați. Și ideal ar fi să mergem pe calea care ne va oferi oportunități profitabile, cât mai repede și, mai ales, și pentru anii următori. Asta ar însemna să alegem un loc de muncă bine plătit pentru care există astăzi cerere și care va continua să fie solicitat și în viitor.
Primele 8 locuri de muncă căutate au legătură cu volanul fie că vorbim de șoferi profesionișți, transportatori, curieri, șoferi personali sau alte variațiuni dintr-o lista de căutări pe aceiași tema. În total peste 22% dintre joburile accesate pe cel mai mare agregator de joburi din România, au fost în domeniul transporturilor.
Ai visat mereu să conduci o pensiune turistică? Poate fi a ta sau să te angajezi pe un astfel de job, atribuțiile sunt la fel. Diferența este că, probabil, vei fi mult mai implicat atunci când e vorba despre afacerea ta. Și, probabil, în realitate vei ocupa mai multe poziții în același timp, dacă te afli în această ultimă situație.