Schimbare în carieră – riscuri și avantaje

Vine un moment, în viața fiecăruia, în care nu ne mai regăsim în ceea ce facem și simțim nevoia de schimbare în carieră. Însă teama de necunoscut ne împiedică. Or, acesta este un mare imoediment, căci, pe lângă o serie de avantaje, schimbarea poate veni și cu satisfacții nebănuite.

Poate că cei mai mulți se gândesc cî o schimbare în carieră trebuie făcută doar din motive materiale, pentru un venit consistent sau o funcție râvnită. Numai că, de cele mai multe ori, nevoile reale sunt cu totul altele. Poate se dorește mai mult timp liber. Poate că persoana nu se mai simte omul potrivit la locul potrivit. Poate că a intervenit rutina la actualul loc de muncă și se simte o nevoie de nou. Sunt multe motivele pentru care cineva dorește o schimbare în carieră. Dar trebuie să conștientizăm că o astfel de mutare vine la pachet cu o serie de riscuri și de oportunități totodată.

 

Când e momentul pentru o schimbare în carieră

Înainte de toate, ar trebui să știi exact dacă ai sau nu nevoie de o schimbare radicală. Iar pentru asta e nevoie să recunoști anumite semnale pe care le primești fie de la propriul organism, fie din mediul care te înconjoară. Cu alte cuvinte, epuizarea fizică, lipsa de chef atunci când vine vorba de mers la serviciu reprezintă un prim semnal de alarmă. Înseamnă că nimic din ce se întâmplă acolo nu mai aduce satisfacție ci, dimpotrivă, face ca organismul să reacționeze negativ. Așa că schimbarea locului de muncă poate fi și leacul miraculos pentru suferințele fizice pe care le resimți la un moment dat aparent nejustificat. 

Un alt semn care ar trebui să te ducă cu gândul la schimbare constă în faptul că simți că ai epuizat tot ce se putea face în domeniul în care lucrezi. Ești cel mai bun și nu mai ai unde să te dezvolți, să avansezi. Câștigi mult peste așteptări, dar nu există alte satisfacții? E momentul să pornești de la zero în altă parte. Este mai practic să-ți evaluezi prioritățile și capacitățile și să îți îndrepți pașii către noi provocări care să asigure aceleași venituri materiale, dar fără a-ți risca sănătatea fizică și mintală. Trebuie să alegi schimbarea și atunci când faci ceea ce nu-ți place. Poate că ai urmat studii la dorința părinților pe care nu ai vrut să îi dezamăgești. Ai dat totul pentru asta, ești bun în ceea ce faci, dar pentru tine nu e bine. 

 

Cântărește-ți bine decizia!

Ca să nu ai regrete, este important să analizezi foarte bine implicațiile și perspectivele schimbării. Căci cariera nu este același lucru un loc de muncă banal. Cariera presupune acea traiectorie planificată mulți ani, la care s-a muncit din greu și care a dat roade, aducând și recunoașterea profesionalismului. Așa că riscurile schimbării sunt mari. De foarte multe ori, un loc nou de muncă vine la pachet cu nevoia de a lua totul de la zero. Relațiile cu șefii și colegii vor fi noi, iar încrederea reciprocă se va construi pe termen lung. Toate acestea necesită să se investească multă muncă, atenție, răbdare, energie și timp. Pe de altă parte, ți se deschid șanse nebănuite de dezvoltare personală, de ocupare a unei funcții visate, de a închega relații interumane neașteptate. Dacă până acum nu l-ai considerat prețios în relația cu munca, timpul tău trebuie să intre în categoria lucrurilor cu adevărat importante. Schimbările de job vin uneori la pachet cu unele probleme dincolo de natura meseriei în sine, iar unul dintre acestea este drumul până la muncă, un subiect care trebuie tratat cu atenție, mai ales dacă va necesita o schimbare de rutină. 

Indiferent de job și de firmă, munca se desfășoară, inevitabil, în echipă. Așa că trebuie să analizezi cu atenție detaliile care pot dezvălui lucruri pe care angajatorii nu le spun la un interviu. Interesează-te cât de unit este colectivul în care ai putea intra și dacă în ultima perioadă au avut loc mai multe plecări care ar fi putut destabiliza atmosfera. Ultimul lucru de care ai nevoie este să ajungi la un job care ți se potrivește, dar într-un moment în care nimic nu merge așa cum trebuie.  Și viziunea managementului este un factor care te-ar putea convinge să accepți sau nu o ofertă.

 

Care sunt riscurile

În primul rând, trebuie să fii conștient că orice schimbare presupune părăsirea zonei de confort. Așa că ai nevoie de puțin curaj. Și oare nu tocmai faptul că ești o persoană curajoasă te-a determinat să ajungi atât de sus? Poate că nu-ți vei găsi imediat un nou job pe măsura așteptărilor. Dar asta nu înseamnă că nu trebuie să pui punct la ceva care te destabilizează doar pentru că nu ai o alternativă imediată. Poţi sǎ-ţi faci o listǎ cu opțiuni și să te informezi în legătură cu anumite calificǎri cǎtre care ai vrea sǎ te ȋndrepţi. Poate sunt cursuri pe care le poţi urma în acest sens.

Așteaptă-te ca, în primii ani, să nu obții veniturile visate la noul loc de muncă. Căci ai de acumulat experienţǎ ȋn noua ta profesie. Dupǎ ce ai urmat cursuri într-un nou domeniu, nu te aştepta sǎ gǎseşti imediat un loc de muncǎ. Însǎ trebuie sǎ te gândeşti cǎ o profesie nouǎ implicǎ rǎbdare. Dar poți face voluntariat, stagii de practică, poți lucra part-time, sezonier, toate ajutându-te să te poți integra ulterior în proiecte de anvergură. Imediat după ce te integrezi ȋn noul colectiv, se poate sǎ nu-ţi parǎ aşa atractiv cum îl percepeai la ȋnceput. Nu trebuie sǎ bați imediat ȋn retragere. Poate este şi puţinǎ teamǎ sau nesiguranţǎ la mijloc, aşa cǎ analizeazǎ toate datele problemei ȋn care te afli, ȋnvaţǎ, ȋntreabǎ, implicǎ-te pentru ca, ulterior, sǎ iei cea mai bună decizie.

 

Avantajele merită efortul

Atunci când vei simți că starea ta de spirit e în cea mai bună formă, îți vei da seama că toate eforturile au meritat. Se spune cǎ dacǎ faci ceea ce-ţi place nici nu simţi oboseala după o zi de muncă. În plus, poţi da un randament mai bun decât ȋn vechea ta profesie ȋntrucât, psihologic vorbind, o schimbare seamănă cu un duș rece care este mai mult decât binevenit. Entuziasmul îți dă aripi. Devii mai creativ, căci te simți împlinit sufletește. Ai deja experiență în mai multe domenii de activitate și te simți mai înțelept. 

Îți este la îndemână să vii cu idei practice, să găsești soluţii rapide la probleme complexe. Dacǎ actuala profesie nu ȋţi conferǎ stabilitatea de care ai nevoie sau e prea riscantǎ, atunci noua meserie este posibil sǎ-ţi ofere ceea ce-ți dorești. Indiferent de alegere, gândeşte-te cǎ mereu poţi sǎ-ţi faci o listǎ cu plusuri şi minusuri şi ȋntotdeauna te poţi informa astfel ȋncât să iei o decizie potrivită pentru tine.

Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.