Stresul la job: De fapt de ce apare și ce poți face ca să-l alungi

Stresul, pe care-l resimțim cu toții din când în când, este reacția mentală și fiziologică a omului la presiunile de zi cu zi, care vin atât din afara noastră, cât și din interiorul nostru. Orice activitate poate aduce elemente de stres atunci când lucrurile sunt duse la extrem sau când există o presiune la locul de muncă, când intervine un termen-limită sau unele sarcini mai dificile.

 

Din ce în ce mai mulți angajați aduc presiunea de la locul de muncă și acasă, unii răspund la mailuri sau dau telefoane și în timpul liber, alții își iau de lucru suplimentar acasă. Iar în epoca muncii de acasă nici nu se mai face bine diferențierea dintre programul de muncă și restul timpului. 

Toate aceste comportamente duc la deteriorarea stării noastre de bine, stresul devenind copleșitor și dăunător sănătății fizice și psihice.

Află în continuare care sunt principalele cauze ale stresului la locul de muncă, ce efecte poate avea asupra noastră, dar și care sunt cele mai eficiente metode pentru combaterea lui.

 

De ce și când apare stresul

Oamenii pot resimți stresul atunci când nu pot face față anumitor probleme sau situații, când nu pot să îndeplinească ceea ce angajatorul le cere, din punct de vedere al abilităților, al cunoștințelor sau al timpului. Din dorința de a ne dezvolta cariera, a nu ne pierde jobul și poate chiar din cauza presiunilor sociale, ajungem să facem uneori eforturi exagerate pentru a îndeplini așteptările, lucru care ne poate afecta viața în mod negativ.

 

Efectele stresului se răsfrâng asupra atingerii obiectivelor, atât din punct de vedere individual, cât și din punct de vedere organizațional. Fiecare individ reacționează diferit la situațiile de stres și ar trebui să-i identifice cauza pentru a putea lua măsuri, astfel încât această stare să nu devină dăunătoare, așa cum se întâmplă dacă se manifestă pe perioade lungi de timp.

 

Stresul la locul de muncă este un răspuns emoțional, care apare în situația în care cerințele jobului nu se potrivesc cu nevoile și capacitatea angajatului. Nu trebuie confundată noțiunea de stres cu cea de „provocare”, aceasta din urmă fiind cea care energizează individul atât fizic, cât și psihic, determinând acea stare de „stres pozitiv”, care îl împinge spre îndeplinirea mai rapidă a sarcinilor și spre depășirea limitelor. 

 

Cu excepția acestei situații, când în anumite cazuri presiunea acționează că o motivație și propulsează individul spre succes, stresul are o conotație negativă.

 

Tipuri de stres

Organizarea eficientă a activității la birou și o disciplină în viață personală pot preîntâmpina apariția stresului. 

Dacă apare, stresul se manifestă pe mai multe planuri și e de mai multe tipuri:

 

  • Stresul fizic - acest tip de stres se referă la epuizarea corpului, când individul ajunge să fie extrem de obosit, și poate apărea în cazul persoanelor care călătoresc mult, schimbă fusurile orare etc.;
  • Stresul emoțional - apare în urma unor evenimente marcante în viața individului. Deși acestea se pot produce în viața personală (divorț, deces, certuri, etc.), efectele se vor resimți și la locul de muncă, deoarece poate să apară sentimentul de copleșire, care va face ca angajatul să fie iritat, nervos, anxios sau depresiv;
  • Stres traumatic – întocmai ca în cazul stresului emoțional, traumele pot apărea atât în viață personală, cât și în timpul orelor de lucru, ceea ce va afecta individul pe toate planurile;
  • Stres cronic, acut sau „burnout” - conceptul de „burnout” reprezintă o stare de epuizare emoțională, fizică și mentală cauzată de stres excesiv și prelungit. Stresul cronic poate să apară atunci când te simți copleșit, drenat emoțional și incapabil să răspunzi cerințelor constante.

 

Cauzele stresului la locul de muncă

Pentru a reduce, trata și preveni stresul este important să identifici cauza și situațiile care duc la apariția acestuia. Iată cele mai frecvente cauze care duc la stresul de la locul de muncă:

  • Lipsa timpului sau gestionarea incorectă a acestuia - această cauză nu se întâlnește doar la locul de muncă, ci și în viață personală;
  • Stresul cauzat de anticipare - putem deveni stresați când știm că va urma un eveniment sau o anumită situație importantă sau despre care nu știm foarte multe detalii. Pentru unele persoane, emoția este amplificată și de tipul de eveniment, iar cu cât este mai important, cu atât stresul devine mai puternic;
  • Stresul cauzat de situație - situațiile imprevizibile sau conflictuale pot determina o stare de stres, cu atât mai mult cu cât nu știi cum să reacționezi;
  • Stresul cauzat de interacțiune.

 

Cauzele concrete care pot duce la apariția stărilor de stres la serviciu pot fi și următoarele:

- Taskurile monotone, neplăcute sau multitasking constant;

- Volumul și ritmul de muncă;

- Presiunea timpului, termene limită nerealizabile;

- Programul de lucru inflexibil, orele suplimentare neplanificate;

- Lipsa participării la luarea deciziilor sau la stabilirea metodelor de lucru;

- Lipsa oportunităților de promovare, a sistemelor de evaluare;

- Salariul mic;

- Rolul în organizație;

- Relațiile cu colegii;

- Cultura organizațională;

- Interferența dintre serviciu și viața personală;

- Discriminarea în funcție de sex, vârstă, rasă, etnie, etc.

 

Efectele stresului la locul de muncă

Stresul la locul de muncă poate cauza un comportament neobișnuit și disfuncțional și poate contribui la declinul sănătății fizice și mentale și, în cazuri extreme, poate duce la incapacitatea de a lucra. 

Printre efectele stresului asupra individului se numără:

- Performanță slabă;

- Iritabilitatea și epuizarea;

- Dificultățile de concentrare, de a gândi logic și de a lua decizii;

- Incapacitatea de relaxare;

- Starea depresivă și anxioasă.

 

Poți resimți aceste stări atât în timpul orelor de lucru, cât și acasă, ceea ce poate duce ulterior la apariția diferitelor afecțiuni, așa cum sunt insomnia, bolile sistemului digestiv, hipertensiune sau hipotensiune, migrene și dureri acute de cap.

 

Ce poți face pentru a scăpa de stresul de la job

 

Luând aceste aspecte în considerare, iată ce ai putea să faci pentru a te destresa:

 

  1. Îmbunătățește-ți stilul de viață:

 

      - exerciții de relaxare și de mișcare regulate;

      - dietă corectă și echilibrată;

      - somn corect și suficient;

      - discuții cu persoanele apropiate, atunci când simți că ești depășit de situații.

 

  1. Organizează-te și prioritizează corect

 

Totul stă în felul în care îți organizezi ziua. Pentru câteva zile, fii atent la momentele în care simți că ești cel mai activ/inactiv. Folosește o unealtă online ori o aplicație de smartphone care să te ajute să îți aranjezi taskurile zilei.

Managementul taskurilor - prioritizează taskurile la începutul zilei ori chiar la sfârșitul zilei de dinainte; împarte proiectele mari in proiecte mai mici și, dacă ai posibilitatea, delegă din taskuri; totodată, trebuie să fii pregatit și constient că e posibil să faci și câteva compromisuri, acolo unde este nevoie.

Ține minte - este important să nu îți aglomerezi zilele cu taskuri importante. Încearcă să pui 2-3 astfel de taskuri pe zi, lăsându-ți restul timpului pentru altele minore ori neprevăzute. La finalul zilei, vei avea acel sentiment de satisfacție că ți-ai îndeplinit taskurile pe acea zi - va fi mult mai realizabil, decât să ai 6 taskuri importante și să nu le finalizezi.

De asemenea, dacă ți-ai propus ca în programul tău să te uiți seara la un serial și reusești, să stii că tot vei simți că ți-ai îndeplinit ce ți-ai propus și tot productivitate se numește. 

Managementul timpului - crează-ți un program echilibrat și nu te arunca să faci cât mai multe; dacă ai nevoie de putin extra-timp, încearcă să pleci de acasă mai devreme.

 

  1. Îmbunătățeste-ți inteligența emoțională

 

Inteligența emoțională reprezintă abilitatea de a gestiona și utiliza emoțiile într-un mod pozitiv și constructiv. Când vine vorba de satisfacție și succes la locul de muncă, inteligența emotionala se află pe același loc cu partea intelectuală.

 

Câteva abilități cheie care ar ajuta inteligența emoțională și modul de gestionare a stresului la serviciu sunt:

 

- Observarea persoanei stresate și a modului în care aceasta reacționează;

- Recunoașterea indiciilor non-verbale și a limbajului corpului;

 - Dezvoltarea capacității de a gestiona problemele cu umor;

 - Rezolvarea conflictelor într-un mod pozitiv, sănătos și constructiv, ceea ce va conduce la îmbunătățirea relațiilor dintre colegi.



  1. Scapă de obiceiurile proaste

 

Comportamentul și gandurile negative fac doar să înrăutățeasca situația.

 

Ce poți face mai bine?

 

- Nu mai gândi negativ;

- Oprește-te din a încerca să controlezi ceea ce nu poți;

- Organizează-ți si curăță-ți spațiul de lucru;

- Ia-ți o pauză si îndepartează-te de situația stresantă;

- Vorbește cu cineva despre ceea ce simți;

 - Încearcă să vezi situațiile stresante cu umor;

 - Nu te descărca pe oamenii dragi din viața ta.

Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.