Te gândești la o schimbare de carieră? Cum să devii programator: Pașii pe care îi ai de făcut

A venit momentul în care trebuie să te decizi asupra carierei tale sau dorești să îți schimbi jobul actual pentru că vezi că piața se transformă și intuiești că altfel va fi realitatea peste 10 – 15 ani? A fi programator sună bine, interesant și toată lumea știe că și banii sunt frumoși.

Nu mai e un secret pentru nimeni că profesia de programator a devenit una de top în ultimii ani și cu siguranță va continua să atragă tot mai mulți doritori de a se reprofila.

Progresul tehnologic este iminent aproape peste tot, indiferent de domeniu. Prin urmare, apar multe locuri de muncă noi și un număr semnificativ de joburi deja existente sunt digitalizate. În acest context, programarea sau codarea computerelor devine o abilitate crucială pentru cei care caută cele mai bune perspective de carieră.

Avantajele joburilor în IT

Din moment ce te-ai oprit asupra unei cariere de programator sau iei în calcul această posibilitate, probabil știi că aceasta este o carieră de viitor și prezintă numeroase avantaje. Iată doar câteva dintre acestea:

Program flexibil

Majoritatea companiilor tech oferă flexibilitate când vine vorba despre orele de lucru. Astfel, poți lucra în intervalele de timp pe care le preferi. Iar dacă alegi să activezi ca freelancer, mai ai și avantajul de a munci din orice colț al lumii.

Salarii mari

Numeroase sectoare tehnologice tind să ofere salarii excelente, în special pentru programatorii fullstack și programatorii frontend. În România, un salariu nivel Junior alternează între 2500 - 4000 RON pe lună, nivel mediu 5000 – 8000 RON lunar, iar programatorii nivel Senior câștigă începând cu 9000 RON.

Creșterea și dezvoltarea carierei

Industria tech îți oferă șansa de a evolua și de a-ți îmbunătăți abilitățile cu fiecare sarcină pe care o îndeplinești. Lucrul într-o industrie tehnologică îți deschide multe oportunități de dezvoltare și șansa de a avansa în carieră. Practic, ți se deschide o întreagă lume, la care altfel nu ai fi avut acces.

Ce face un programator

  • Scrie și testează coduri pentru programe noi
  • Actualizează programe existente
  • Identifică și corectează erorile de cod
  • Rescrie diverse programe pentru diferite sisteme de operare
  • Securizează programe împotriva amenințărilor de securitate cibernetică

Cum devii programator și ce trebuie să faci concret

Programarea este o combinație de multe abilități, ceea ce înseamnă că nu este posibil să o înveți într-un timp rapid, ci va veni cu timpul și experiența. Iată câțiva pași esențiali pe care trebuie să îi urmezi dacă visezi la o carieră în IT.

Înțelege ce înseamnă să fii programator

Cercetează subiectul, află care sunt joburile în IT și alege-l pe care cu care simți să rezonezi cel mai mult. Citește articole despre programatori și despre limbajele de programare de actualitate. Participă la webinare și conferințe cu și pentru programatori. Culege-ți suficiente informații despre acest rol pentru a lua decizii în cunoștință de cauză.

Învață cel puțin un limbaj de programare

Din moment ce ți-ai ales domeniul de programare în care-ți dorești să activezi, învață limbajele relevante. Începe cu un singur limbaj - printre cele mai importante se numără: Python, C, JavaScript, Java, Ruby, Swift și altele.

Poți studia individual sau poți să te înscrii la un curs de programare în care vei fi încurajat și ajutat de traineri calificați. Oferta este foarte vastă, rămâne doar să cercetezi un pic credibilitatea celui care oferă cursul, costurile, posibilitățile de angajare ulterioare, pentru că joburile pentru programatori nu sunt deloc puține.

Practică, practică, practică

Practica este esențială. Exersează scrierea codurilor încă de la etapa de învățare. Pune în practică toate informațiile noi. Cere sfatul și ajutorul programatorilor cu experiență sau a trainerilor specializați în momentul în care întâmpini dificultăți sau atunci când dorești o opinie critică din exterior.

Citește cărți

Pe lângă exercițiul practic, este important să ai și o bază teoretică stabilă. Cărțile din domeniu sunt foarte utile pentru că sunt tot timpul actualizate și îți prezintă doar informații actuale și fiabile. Iată câteva cărți excelente pentru programatorii începători: ,,Code” de Charles Petzold, ,, Hackingul: arta exploatării” de Jon Erickson, ,,Clean Code” de Robert C. Martin.

Înconjoară-te de cine trebuie

Încearcă să ai alături oameni care știi că te susțin și unii care te-ar putea descuraja. Este foarte ușor să fii descurajat, și nu din rea voință, iar firea umană este de a se teme de lucruri noi, cum ar fi trecerea la un domeniu despre care habar nu ai avut până atunci. Dacă trebuie, ține pentru tine și un cerc restrâns de prieteni decizia de a intra în acest domeniu.

Creează-ți un portofoliu profesional

Portofoliul profesional este cartea de vizită a oricărui programator. E important să ai un portofoliu bine structurat, astfel încât recrutorii să-ți poată vedea munca și să se convingă de abilitățile tale. Poți să îți creezi un portofoliu implicându-te în diverse internshipuri.

Înscrie-te în forumurile de programare și participă activ

Participarea activă pe platformele de comunicare cu alți programatori te va ajuta să îți revizuiești cunoștințele și să îți corectezi greșelile. E o modalitate ușoară și interactivă de a învăța.

Actualizează-ți informațiile

Lumea tehnologiei și a programării este într-o continuă și rapidă schimbare. Pentru a-ți asigura o carieră de succes și de lungă durată în programare este important să continui să înveți și să ții pasul cu toate tendințele.

Aplică la joburi

Va trebui să îți creezi un CV, neapărat și în limba engleză. Colectează toate referințele profesionale. Asta nu înseamnă că ai nevoie neapărat de o diplomă de facultate - poate ai participat la unele webminare sau cursuri intensive certificate, fiecare eveniment de programare te aduce mai aproape de jobul dorit. Fii pro-activ, nu aștepta să fii contactat de angajatori, trimite CV-ul tău la mai multe companii care te interesează.

Găsește-ți motivația reală pentru a face reconversie profesională

Ține minte că doar salariul nu este un motiv suficient pentru a-ți schimba cariera la 180 de grade. Abia după ce simți că ai un loc în IT poți să îți pui problema financiară și, în acel moment, doar să te bucuri de rezultatele muncii tale.

Nu în ultimul rând, pune-te la punct cu limba engleză. Bariera limbii este foarte importantă, pentru că mai toate materialele pe care le găsești vor fi scrise în limba engleză. Este foarte greu să găsești materiale de calitate în limba română, spun cei care activează în domeniu.

Sunt multe lucruri pe care trebuie să le înveți și va fi necesar să învestești mult timp și energie pentru a deveni un programator bun, însă nu te speria de volumul de informație. Vei avea destule momente de "Aha, am înțeles!".

Niciodată nu este prea târziu să începi și niciun lucru nu este prea mic. Este în regulă dacă primii pași vor fi mici și nesiguri. Lucrurile vor începe să capete sens îndată ce vei aprofunda domeniul. Vei învăța detalii importante completând exerciții practice și vei învăța din propriile greșeli. Comunitatea de programatori este super prietenoasă și majoritatea oamenilor sunt dispuși să-și ajute colegii programatori să învețe.

Articole similare

Să îți alegi cariera poate fi unul dintre cele mai dificile decizii. În principiu, ne dorim să urmăm o carieră într-un domeniu de care suntem entuziasmați. Și ideal ar fi să mergem pe calea care ne va oferi oportunități profitabile, cât mai repede și, mai ales, și pentru anii următori. Asta ar însemna să alegem un loc de muncă bine plătit pentru care există astăzi cerere și care va continua să fie solicitat și în viitor.
Primele 8 locuri de muncă căutate au legătură cu volanul fie că vorbim de șoferi profesionișți, transportatori, curieri, șoferi personali sau alte variațiuni dintr-o lista de căutări pe aceiași tema. În total peste 22% dintre joburile accesate pe cel mai mare agregator de joburi din România, au fost în domeniul transporturilor.
Ai visat mereu să conduci o pensiune turistică? Poate fi a ta sau să te angajezi pe un astfel de job, atribuțiile sunt la fel. Diferența este că, probabil, vei fi mult mai implicat atunci când e vorba despre afacerea ta. Și, probabil, în realitate vei ocupa mai multe poziții în același timp, dacă te afli în această ultimă situație.