Te tentează un internship? Legislație, salariu și cu ce te ajută în carieră

Un program de internship poate însemna atât un start de succes în carieră, o modalitate excelentă pentru a căpăta experiență practică, șansa de a cunoaște profesioniști din domeniu și de a interacționa cu oameni cu interese comune. Nu în ultimul rând, reprezintă un prim pas înainte într-o direcție, una cu bătaie pe termen lung. Să nu uităm că, după un internship, mulți se și angajează.

Pratic, e o modalitate prin care companiile își recrutează viitori angajați. Pentru candidați, pe lângă posibilitatea de a-și găsi un job, internship-ul reprezintă o oportunitate de învățare, o modalitate prin care pot obține experiență practică în domeniul de interes.

Un astfel de tip de program se derulează pe o perioada mai lungă, cuprinsă de obicei între 2 și 6 luni. Poate fi internship plătit sau neplătit – însă de ce mai multe ori acest lucru este anunțat încă de la început. Uneori, însă, depinde de abilitățile tale de negociere și persuasiune.

Nu uita că – la fel că și în cazul unul job – trebuie să negociezi întreg pachetul de beneficii, nu doar salariul. Iar în cazul în care este vorba despre un program de internship neplătit, să te gândeșți pe ce alte planuri îți aduce beneficii: cunoștințele dubândite, abilitățile asimilate, resursele companiei la care ai acces și care te ajută să te dezvolți pe plan profesional, traininguri, certificări, networking – toate acestea se pot dovedi foarte utile pentru cariera ta.

Și în cazul orarului de muncă pot există variații. Un internship poate fi atât part-time, cât și full-time. Programul este, în general, unul flexibil – fiind genul de program dedicat studenților, pe care angajatorii îi încurajează să își termine studiile.

Nu îți fie teamă să aduci în discuție încă din timpul interviului pentru un program de internship și orarul după care vei lucra, precum și programul tău de la facultate, pentru a te asigura că poți îmbina cu succes cele două activități.

Internship – ce înseamnă pentru carieră

Toți specialiștii încurajează tinerii să facă un astfel de pas. De fapt, recomandă implicarea în activități cât mai variate în perioada academică, pornind de la internship-uri, conferințe, lucrări în curricula academică, voluntariate etc..

Angajatorii pun pe primul loc implicarea studenților și proaspăt absolvenților în programe de Internship, pe care le văd că pe o rampă de lansare în carieră. Unii le acordă chiar mai multă importantă decât specializării studiilor.

Pentru că un alt fel de experiență anterioară nu există în cazul Juniorilor, aceste programe suplinesc lipsa unui loc de muncă anterior și spun despre candidat că este determinat, serios și – mai ales – interesat de domeniul de lucru cu pricina.

Adăugarea unui program de internship în CV îți va oferi un avantaj extrem de important în fața celorlalți candidați la primul job. Având în vedere că există atât de mulți candidați cu aceleași studii și specializări că și tine, un program de internship bine ales va face cu siguranță diferența!

 

Chiar dacă programele de internship pe care le urmezi nu se vor transforma în joburi full-time în companie, nu trebuie să uiți că doar astfel de activități îți vor oferi abilitățile practice pe care angajatorii le caută la candidați.

Nu uita să menționezi în CV ce ai dobândit de la fiecare program urmat în parte și să detaliezi activitățile pe care le-ai întreprins pe parcursul perioadei în care ai fost intern.

Iar cel mai important lucru pe care trebuie să îl iei în considerare atunci când aplici la un astfel de program este faptul că îți va oferi acces la lucruri pe care nu le poți afla din alte surse – fie ele online sau offline: insight-uri din companie, resurse ale acesteia, programe de training, cursuri, certificări, acces la evenimente organizate de firmă sau la care aceasta este prezentă etc.

Profită de toate aceste lucruri pe întreaga perioada de desfășurare a programului și asimilează cât de multe lucruri poți.

Legea Internshipului

Începând cu dată de 18.08.2019 a fost aprobată Legea Internship-ului (Legea nr. 176/2018) care le permite tinerilor cu vârsta de cel puțin 16 ani să participe la un program de internship plătit în cadrul unei instituții publice sau companii private.

Scopul legii? Să ofere posibilitatea internilor să își consolideze competențele și abilitățile profesionale pentru a se adapta la cerințele practice ale jobului și pentru a dobândi experiență și vechime în specialitate.

Internship-ul se poate desfășura pe o perioada determinată de maxim 720 de ore pe parcursul a maxim 6 luni, fără a mai putea prelungi programul. Internul poate lucra maxim 40 de ore pe săptămână și nu are voie să efectueze ore suplimentare.

De reținut! Perioada în care se face internship-ul va fi considerată vechime în muncă, conform Ministerului Muncii.

Contractul de Internship

Contractul de internship reprezintă contractul încheiat între intern și companie. Acesta trebuie să fie pe perioada determinată și în baza acestuia internul se obligă să se pregătească profesional și să desfășoare o activitate specifică pentru și sub autoritatea companiei.

Compania se obligă să îi ofere internului o indemnizație și toate condițiile necesare pentru a performa cât mai bine.

Ce se întâmplă după ce se încheie programul de internship

În cazul în care compania decide că vrea să continue colaborarea cu internul, după ce perioada contractuală agreată a expirat, va fi nevoie de un contract de muncă. Contractul de internship se va încheia în mod obligatoriu în formă scrisă.

 

Este obligatoriu ca, la încheierea programului, internul să fie evaluat de cel care l-a îndrumat pe perioada internship-ului. Raportul de evaluare trebuie să includă ce aptitudini a dobândit internul, cum s-a comportat, unde s-ar situa cunoștințele și competențele sale teoretice, dacă au fost atinse obiectele de performanță etc..

Pe baza acestui raport de evaluare, compania va elibera un certificat de internship, în termen de 5 zile de la comunicarea evaluării.

Certificatul de internship

Certificatul de internship este documentul întocmit de companie la finalizarea programului de internship, care atestă perioada în care internul a desfășurat activitate în baza contractului de internship, activitățile desfășurate, precum și calificativul obținut în urma evaluării.

Certificatul trebuie să conțină următoarele elemente:

  • datele de identificare ale companiei;
  • numărul de înregistrare și data emiterii certificatului;
  • numărul de înregistrare și data încheierii contractului de internship;
  • datele de identificare ale internului;
  • perioada programului de internship;
  • numele reprezentatului legal al organizației;
  • mențiunea „Internul și organizația emitentă sunt responsabili pentru veridicitatea datelor cuprinse în acest certificat”;
  • programul în cadrul căruia și-a desfășurat activitatea internul.

Salariul pentru un internship. Creștere de anul acesta

Companiile sunt obligate să plătească internii cu o indemnizație lunară de cel puțin 50% din echivalentul salariului de bază minim brut.

De menționat e faptul că modul de calcul depinde de salariul minim, care a crescut în 2022. Indemnizația minimă de internship a devenit și ea, automat, puțin mai mare în acest an.

De la 01 ianuarie 2022 salariul minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550 lei, creșterea având efecte și asupra cuantumului minim al indemnizației de internship.

Indemnizația de internship este venit asimilat salariului și impozitat că atare.

Neachitarea de către organizaţia-gazdă a indemnizaţiei pentru internship în condiţiile legale reprezintă contravenție sancționată cu amendă de la 2.000 la 4.000 de lei.

Scrisoare de intenție pentru un stagiu de internship

Dacă ai decis că un astfel de program ți se potrivește, atunci următorul pas este scrisoarea de intenție.

Pentru a-ți mări șansele de a fi selectat pentru programul de internship pe care ți-l doreșți, este indicat să îți pui la punct, pe lângă CV, și o scrisoare de intenție, care să arate angajatorului că ești motivat să obții locul vacant și să înveți alături de colegii din companie.

Mai mult decât atât, un astfel de document te va ajută să detaliezi toate lucrurile pe care nu le-ai putut detalia în CV.

 

Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.