Bonele cu atestat, din ce în ce mai căutate. Cum obții diploma, cât costă și cât durează cursul

În România anului 2022, părinții devin tot mai atenți pe mâna cui își lasă copiii. Nu e de mirare că, dacă nu ai un atestat și vrei să fii bonă, mulți părinți nici nu vor vrea să stea de vorbă cu tine.

Dacă acesta e jobul pe care ți-l dorești, atunci merită faci lucrurile ”ca la carte”. Un mic efort și vei putea avea ”la mână” un act care să-ți ateste cunoștințele. În plus, vei putea activa în deplină legalitate. Cât despre oferte, acestea vor curge, pentru că cerința este greu de acoperit în prezent.

Dar unde și cum se fac cursurile de bonă?

La o simplă căutare pe Internet apar zeci de pagini web ale diferitelor agenții care organizează cursuri de bone. Unele mai scumpe, altele mai ieftine, unele intensive, altele care se întind pe 3-6 luni etc.. Nu e simplu să le cerni. Dar câteva ore/zile de documentare și, eventual, lectura unor forumuri, te vor ajuta să știi ce să alegi.

Dar să o luăm pe rând. Iată o selecție a câtorva asociații care organizează cursuri de bone.

Curs gratuit prin Crucea Roșie

Un prim curs este oferit de Crucea Roșie. E gratuit, însă este treabă extrem de serioasă.

Cursul durează 360 de ore: 120 ore de teorie și 240 ore de practică într-o unitate specializată. La finalul acestui curs, persoana calificată baby-sitter va fi capabilă să realizeze următoarele sarcini:

  • comunicarea eficientă cu copilul și familia;
  • asigurarea condițiilor igienico-sanitare;
  • completarea fișei de îngrijire a copilului;
  • planificarea activității zilnice;
  • gestionarea resurselor alocate de familie;
  • pregătirea hranei și alimentația sănătoasă pentru copil;
  • formarea/dezvoltarea deprinderilor copilului în raport cu vârsta lui;
  • mobilizarea și transportul copilului;
  • respectarea și aplicarea prescripțiilor medicale;
  • supravegherea stării de sănătate a copilului și acordarea primului ajutor.

Singurul dezavantaj este că la un curs pot participa în jur de 20 de femei doritoare, ceea ce se traduce printr-o concurență acerbă pentru locurile subvenționate.

Dacă nu ai timp și nici energie să urmezi un astfel de curs, există și variante mai simple, dar mai costisitoare.

Poți face un curs într-un alt oraș. Probabil e nevoie de o viză de flotant în Sibiu, Cluj Napoca, Satu Mare sau Oradea, ca să poți participa la un curs de babysiter ce costă aproximativ 600 de lei.

Dar opțiunile nu se opresc aici.

1.000 de lei curs de trei luni, recunoscut în UE

Altfel, Coparentis, de exemplu, organizează curs de bonă susținut cu sprijinul unui medic pediatru și al unui psiholog, curs care se va desfășura pe o perioadă de 3 luni, iar acreditarea obținută este recunoscută atât în România, cât și în țările membre UE.

Ca să participi la acest curs trebuie să faci dovada că ai absolvit minimum 8 clase și ai nevoie de adeverințe medicale de la medicul de familie. Costul cursului de bone este de aproximativ 1.000 de lei.

Cam același model de selecție urmează și cppalexanders.ro și promite că în urma cursului, bona va avea următoarele competențe:

- Comunicarea în limba oficială / Comunicarea în limbi străine

- Competențe de bază în matematică, știință și tehnologie

- Competențe informative / Competența de a învăța

- Competențe sociale și civice / Competențe anteprenoriale

- Competența de exprimare culturală

- Planificarea activităților

- Menținerea integrității și siguranței beneficiarului

- Respectarea drepturilor beneficiarului

- Comunicarea cu copilul

- Gestionarea actelor și documentelor beneficiarului

- Acordarea îngrijirilor corporale ale copilului

- Asigurarea alimentației copilului

- Crearea contextului cotidian de stabilitate emoțională

- Stimularea dezvoltării autonomiei personale și sociale a copilului

- Susținerea dezvoltării integrate a copilului

- Dezvoltarea relației pozitive cu familia copilului

Curs de 5 luni și informații despre examen

Tot 1.000 de lei costă și cursul oferit de N@nny Institute. Acesta este un program complet, desfășurat pe 5 luni, în cadrul căruia vei învăța despre nevoile şi psihologia copilului, jocuri şi activități în funcţie de vârstă, cum să comunici, cum să gestionezi emoțiile şi conflictele şi în general cum să faci faţă oricărei provocări în meseria de babysitter.

Cursul presupune 240 de ore de studiu, ce acoperă 180 de subiecte şi 480 ore de practică. Programul cuprinde informații teoretice disponibile prin platforma de e-learning, completate de ateliere de fixare a cunoștințelor şi ore de practică în cadrul unor creşe şi grădinţe partenere.

Pregătirea acoperă toate subiectele importante în munca de babysitter profesionist: sănătate şi siguranţă, îngrijire, hrănire, comunicare, interacțiune şi conectare, joacă.

Cursul este acreditat și respectă 100% standardul ocupațional de Babysitter din România.

Examenul final îl vei susține online, în intervalul orar 17.00 – 19.00, potrivit reglementărilor Ministerului Muncii şi Protecției Sociale.

Acesta presupune:

  • Probă practică (demonstrație)
  • Probă teoretică (test grilă)

Diploma obținută va fi emisă de către Autoritatea Națională de Formare Profesională şi va atesta statutul tău de bonă profesionistă.

800 de lei cursul

Niște criterii mai lejere de selecție, un orar mai ușor și un preț mai bun (aproximativ 500 de lei) găsești pe profesionalnewconsult.ro, iar tematica este:

- Cunoașterea psihologiei copilului și înțelegerea comportamentului acestuia;

- Metode de interacționare eficientă cu copilul;

- Noțiuni de pedagogie;

- Asigurarea igienei și prevenirea accidentelor la copilul aflat în grija babysitter-ului;

- Noțiuni de comunicare cu copilul, gesturi ce pot atrage afecțiunea și atenția copilului;

- Noțiuni de hrană și alimentație a copilului;

- Interacțiunea cu părinții copilului.

Pentru a te înscrie, ai nevoie de copie CI, certificat de naștere, căsătorie, diplomă de studii minime.

Cursurile se desfășoară în mai multe oreșe, așa cum sunt Pitești, București, Brașov, Târgoviște, Rm. Vâlcea, Slatina, Buzăru, Craiova, Focșani, Târgu Jiu, Sibiu și Piatra Neamț. Reține însă că cursul se poate desfășura oriunde în țară în funcție de numărul de solicitări.

Acestea fiind spuse, rămâne să tragi adânc aer în piept și să mergi pe drumul pe care deja ai pășit. Cât despre joburile pentru bone, poți să-ți faci o idee despre anunțurile de angajare chiar de pe JobRadar24. Și poate nu ar fi rău să vezi și câteva sfaturi legate de cum să te vinzi mai bine.

Articole similare

Să îți alegi cariera poate fi unul dintre cele mai dificile decizii. În principiu, ne dorim să urmăm o carieră într-un domeniu de care suntem entuziasmați. Și ideal ar fi să mergem pe calea care ne va oferi oportunități profitabile, cât mai repede și, mai ales, și pentru anii următori. Asta ar însemna să alegem un loc de muncă bine plătit pentru care există astăzi cerere și care va continua să fie solicitat și în viitor.
Primele 8 locuri de muncă căutate au legătură cu volanul fie că vorbim de șoferi profesionișți, transportatori, curieri, șoferi personali sau alte variațiuni dintr-o lista de căutări pe aceiași tema. În total peste 22% dintre joburile accesate pe cel mai mare agregator de joburi din România, au fost în domeniul transporturilor.
Ai visat mereu să conduci o pensiune turistică? Poate fi a ta sau să te angajezi pe un astfel de job, atribuțiile sunt la fel. Diferența este că, probabil, vei fi mult mai implicat atunci când e vorba despre afacerea ta. Și, probabil, în realitate vei ocupa mai multe poziții în același timp, dacă te afli în această ultimă situație.