Câte ore de lucru înseamnă, de fapt, un part time job? Avantajele unui astfel de loc de muncă și ce ar trebui să știi despre un astfel de contract

Sunt multe motive pentru care ți-ai putea dori un job part time. Când ești student la un program de licență sau de master, îți dorești să capeți cât mai multă experiență profesională, iar aceasta este o cale, câștigând în paralel și ceva bani, fără a te lăsa de carte.

Fie că te regăsești în acest caz, fie ești de ceva timp pe piața muncii și îți dorești să ai două joburi, un astfel de job poate fi o variantă. Apoi, poți foarte bine să trăiești din mai multe joburi part time job.

Dar știi exact câte ore lucrezi într-un job cu jumătate de normă? Știi cum ar trebui să arate un astfel de contract și care îți sunt drepturile? Informează-te înainte de toate, pentru a lua o decizie pîn completă cunoștință de cauză.

Câte ore de lucru pe săptămână lucrezi la un part time job

Dacă un job full time presupune 8 ore de lucru/zi, mai exact 40 de ore/săptămâna, în Codul Muncii nu este menționat un număr exact de ore pentru un angajat cu jumătate de normă.

În schimb, conform Art.103 din Codul Muncii, „Salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau că medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.” 

Cu alte cuvinte, dacă îți dorești să optezi pentru un job part time, vei lucra cu siguranță mai puțin de 8 ore pe zi, respectiv 40 de ore/săptămână.

Durata maximă de lucru a celor care se angajează part time este de 7 ore/zi și 35 de ore/săptămână.

În cazul în care ești minor și îți doreșți să obții un job part time, programul de lucru nu poate depăși 5 ore/zi și 25 de ore/săptămână.

Ce beneficii ai dacă ești angajat part time

Flexibilitate

Din 12 ore, dacă lucrezi 4 sau 6 ore, îți rămân 8, respectiv 6 ore, în care poți face cu totul altceva în afara jobului. Poți ieți la alergat, ai mai mult timp pentru familie și prieteni și îți poți dezvolta skill-uri de care, altfel, n-ai avea timp.

Mai mult decât atât, dacă angajatorul tău este de acord, poți muta programul de lucru în partea zilei care îți este mai confortabilă. De exemplu, poți lucra 4 ore/zi de dimineața, după-amiaza sau seara. Dacă pentru angajator este mai important să-ți faci task-urile, decât să lucrezi strict dimineața, programul de job part time te-ar putea avantaja.

Mai multe joburi part-time, mai mulți bani

De obicei, un singur job part time nu-ți poate oferi un venit care să-ți îndeplinească toate nevoile. Pe de altă parte, dacă ai lucra cu jumătate de normă la mai multe companii, suma poate depăși chiar salariul unor locuri de muncă full time.

Experimentezi, observi, decizi dacă rămâi sau pleci

Un part time job e foarte potrivit pentru tinerii aflați la început de carieră, pentru că îi ajută să-și găsească mai ușor locul de muncă potrivit. În special proaspăt absolvenții de liceu sau facultate își doresc să experimenteze, să încerce mai multe joburi până vor ajunge la o decizie în carieră.

Poți avea unul sau mai multe joburi part time, prin care îți dezvolți skill-urile și cunoști oameni din domeniu. Relațiile profesionale din această perioadă îți pot deschide în viitor uși pentru noi oportunități de joburi, chiar full time.

Contractul de muncă cu timp parțial: La ce să fii foarte atent!

Trebuie să știi că și contractul de muncă pentru un part time job este diferit. Citește mai jos tot ce ar trebui să știi despre acesta:

  1. Salariatul cu fracțiune de normă este salariatul al cărui număr de ore normale de lucru, calculate săptămânal sau ca medie lunară, este inferior numărului de ore normale de lucru al unui salariat cu normă întreagă comparabil.
  2. Încă din momentul negocierii și încheierii contractelor de muncă cu timp parțial, lucrătorul selectat în vederea angajării va fi informat cu privire la:
  • numărul de ore pe care urmează să le presteze;
  • modul de repartizare al orelor de muncă;
  • condițiile în care se poate modifica programul;
  • interdicția de a presta ore suplimentare.
  1. Aceste elemente, pe lângă cele obligatorii în cazul contractelor de muncă cu normă întreagă, vor fi introduse în cuprinsul contractului de muncă part-time. În lipsa acestor elemente, contractul de muncă part-time va fi considerat că fiind încheiat pentru normă întreagă, respectiv 8 ore/zi, 40 de ore/săptămână.
  2. Salariații part-time se bucură de drepturile salariaților cu normă întreagă, drepturi ce decurg din actele normative incidente sau din contractele colective de muncă aplicabile, iar drepturile salariale vor fi acordate proporțional cu timpul efectiv lucrat, raportat la drepturile stabilite pentru programul normal de lucru.

Astfel, un salariat part-time nu va putea primi un salariu inferior celui pe care îl primește un salariat cu normă întreagă, raportat la numărul de ore prestate efectiv, beneficiind în mod similar și de celelalte drepturi pe care restul salariaților comparabili le au.

  1. Prin salariat comparabil se înțelege salariatul cu normă întreagă din aceeași unitate, care are același tip de contract individual de muncă, prestează aceeași activitate sau una similară cu cea a salariatului angajat cu contract individual de muncă cu timp parțial, avându-se în vedere și alte considerente, cum ar fi vechimea în muncă și calificarea/aptitudinile profesionale.

Atunci când nu există un salariat comparabil în aceeași unitate, se au în vedere dispozițiile din contractul colectiv de muncă aplicabil sau, în lipsa acestuia, reglementările legale în domeniu.

  1. Contractele de muncă part-time pot fi încheiate atât pe durată nedeterminată, cât și pe durată determinată, dacă sunt îndeplinite condițiile impuse pentru acest tip de contract, forma scrisă fiind obligatorie pentru toate contractele individuale de muncă. De asemenea, este obligatorie transmiterea în Revisal a tuturor elementelor specifice contractelor de muncă part-time și/sau a celor încheiate pe durată determinată.
  2. În cazul salariaților angajați în baza unui contract individual de muncă cu timp parțial, precum și în cazul cumulului de funcții, tichetele de masă pot fi acordate numai de către angajatorii unde salariații în cauză își au funcția de bază. Dacă nu se poate stabili funcția de bază, beneficiarul tichetelor de masă alege, în scris, angajatorul care îi va acorda tichetele, având obligația de a transmite, în termen de maximum 10 zile lucrătoare, și către ceilalți angajatori opțiunea.
  3. În privința contribuțiilor și a impozitării veniturilor de natură salarială obținute, pentru salariații part-time a fost eliminată condiția achitării acestora la nivelul salariului minim garantat în plată, urmând a fi taxate și impozitate la nivelul salariului stabilit prin contractul individual de muncă cu timp parțial.
  4. Nu există un număr minim de ore pentru care poate fi încheiat un contract de muncă cu timp parțial, acesta putând fi stabilit, de comun acord, atât prin raportare la ore/zi, ore/săptămână sau ore/lună, însă acest aspect trebuie precizat în mod expres în momentul încheierii în formă scrisă a contractului, făcând totodată și obiectul informării prealabile și/sau al negocierii.
  5. Executarea contractului de muncă part-time presupune atât respectarea numărului de ore zilnic, săptămânal sau lunar stabilit, cât și a programului de lucru sau a modului de repartizare a timpului de muncă.
  6. Evidențierea timpului de muncă presupune o atenție deosebită în cazul acestor contracte, fiind interzisă prestarea orelor suplimentare, iar depășirea orelor zilnice, săptămânale sau lunare poate fi interpretată că fiind muncă nedeclarată.

Conform dispozițiilor Codului muncii, primirea la muncă a unui salariat în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractelor individuale de muncă cu timp parțial reprezintă muncă nedeclarată.

Avem astfel trei variante de contracte de muncă cu timp parțial, în funcție de modul în care este stabilit timpul de muncă:

       - Repartizarea în ore/zi, ceea ce presupune prestarea muncii în fiecare zi, conform numărului de ore și a programului stabilit.

       - Repartizarea în ore/săptămână, repartizarea putând fi atât în fiecare zi, cât și grupat, în zilele stabilite de părți.

       - Repartizarea în ore/lună, programul fiind stabilit astfel încât să fie respectate dispozițiile legale cu privire la timpul de muncă și cel de odihnă, inclusiv repausul săptămânal obligatoriu.

Acestea fiind spuse, spor la căutat un loc de muncă pe sufletul tău, pentru că joburi part-time există și nu sunt deloc puține!

 

Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.