Ce vor românii care se întorc la birou după pandemie. Care mai e salariul mediu și unde se câștigă cel mai bine

Ridicarea restricţiilor şi întoarcerea treptată la normalitate trasează noi direcţii în ceea ce priveşte întoarcerea la birou după pandemie, iar o nouă provocare pentru angajatori este cum să amenajeze spaţiul de lucru și cum să muleze programul pe noile cerințe ale angajaților. Conform unui studiu recent, mai mult de jumătate dintre angajaţi s-au întors să […]

ce vor angajatii dupa pandemie

Ridicarea restricţiilor şi întoarcerea treptată la normalitate trasează noi direcţii în ceea ce priveşte întoarcerea la birou după pandemie, iar o nouă provocare pentru angajatori este cum să amenajeze spaţiul de lucru și cum să muleze programul pe noile cerințe ale angajaților.

Conform unui studiu recent, mai mult de jumătate dintre angajaţi s-au întors să lucreze de la birou, iar 35% dintre ei lucrează în model hibrid. Circa o treime (30%) şi-ar dori să lucreze doar de acasă, în timp ce 60% optează pentru un mod de lucru hibrid, cu diverse combinaţii de zile.

Avantajele telemuncii sunt, fără îndoială, programul flexibil, siguranţa, posibilitatea de a lucra de oriunde şi mai puţin timp pierdut pe drum. Pe de altă parte, dezavantaje ţin de faptul că muncesc mai mult de acasă, izolarea, nevoia de comunicare şi, adesea, lipsa echipamentelor necesare.

„Pentru a putea concura cu avantajele telemuncii, companiile trebuie să vină în întâmpinarea angajaţilor cu un concept de amenajare care include zone de recreere atât indoor, cât şi outdoor, spaţii ultra moderne pentru lounge digitalizate conform tendinţelor actuale, spaţii atractive pentru luat masa, zone de întâlnire şi socializare.” explică Andreea Cahane, Product & Business Management Mobexpert Office Division.

Salariul mediu net a ajuns la aproape 4.000 de lei. Unde se câștigă cel mai bine

Ieșirea din pandemie ne-a prins cu un salariu mediu net, în luna aprilie, de 3.967 de lei, cu 30 de lei mai mare decât în luna martie. Față de luna aprilie 2021, salariul mediu net a crescut cu peste 11%.

În ceea ce privește cele mai mari salarii, acestea rămân în industria IT.

Câştigul salarial mediu brut a fost de 6.443 lei, în aprilie, cu 42 de lei (+0,7%) mai mare decât în luna martie, iar câştigul salarial mediu net a fost 3.967 de lei, în creştere faţă de luna precedentă cu 30 de lei (+0,8%), conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Valorile cele mai mari ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în activităţi de servicii în tehnologia informaţiei (inclusiv activităţi de servicii informatice) (9.746 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (2.120 lei).

Comparativ cu luna aprilie a anului precedent, câştigul salarial mediu net a crescut cu 11,4%.

În raport cu evoluţia preţurilor de consum, indicele câştigului salarial real a fost 97,9% în luna aprilie 2022 faţă de luna aprilie 2021. Indicele câştigului salarial real a fost 97,2% în luna aprilie 2022 faţă de luna martie 2022.

Faţă de luna octombrie 1990, indicele câştigului salarial real a fost 227,5%, cu 6,7 puncte procentuale mai mic decât cel înregistrat în luna martie 2022.

În luna aprilie 2022, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a crescut ca urmare a acordării de prime ocazionale (prime trimestriale, anuale, al 13-lea salariu, pentru performanţe deosebite ori pentru sărbătorile de Paşte), drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).

De asemenea, creşterile câştigului salarial mediu net s-au datorat reluării activităţii anumitor agenţi economici, realizărilor de producţie ori încasărilor mai mari (funcţie de contracte/proiecte).

Unde au fost cele mai mari creșteri

Cele mai semnificative creşteri ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 30,2% în extracţia cărbunelui superior şi inferior, respectiv cu 20,8% în producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat;

– între 8% şi 12% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), transporturi pe apă, activităţi de servicii anexe extracţiei, transporturi aeriene, depozitare şi activităţi auxiliare pentru transporturi, tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor, industria metalurgică;

– între 3% şi 7,5% în alte activităţi extractive, telecomunicaţii, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor şi semiremorcilor, extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale, fabricarea produselor din cauciuc şi mase plastice, tranzacţii imobiliare, repararea, întreţinerea şi instalarea maşinilor şi echipamentelor, silvicultură şi exploatare forestieră (inclusiv pescuit şi acvacultură), transporturi terestre şi transporturi prin conducte, colectarea, tratarea şi eliminarea deşeurilor; activităţi de recuperare a materialelor reciclabile (inclusiv activităţi şi servicii de decontaminare), alte activităţi de servicii.

Locuri de muncă în aceste domenii și nu numai se găsesc pe Jobradar24.ro, acestea fiind actualizate zilnic.

Cele mai mari scăderi de salariu

Totodată, scăderile câştigului salarial mediu net faţă de luna martie 2022 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de premii ocazionale, drepturi în natură şi ajutoare băneşti, sume din profitul net şi din alte fonduri.

De asemenea, scăderile câştigului salarial mediu net au fost cauzate de nerealizările de producţie ori încasările mai mici (funcţie de contracte/proiecte), precum şi de angajările de personal cu câştiguri salariale mai mici faţă de medie, din unele activităţi economice.

Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu net la nivel de secţiuni/diviziuni CAEN Rev.2 s-au înregistrat după cum urmează:

– cu 32,3% în fabricarea produselor din tutun

– cu 18,8% în activităţi de asigurări, reasigurări şi ale fondurilor de pensii (cu excepţia celor din sistemul public de asigurări sociale)

– cu 11% în fabricarea băuturilor

– între 3% şi 9,5% în activităţi de editare, activităţi profesionale, ştiinţifice şi tehnice, activităţi auxiliare pentru intermedieri financiare, activităţi de asigurare şi fonduri de pensii, fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, extracţia minereurilor metalifere, tăbăcirea şi finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj şi marochinărie, harnaşamentelor şi încălţămintei; prepararea şi vopsirea blănurilor), fabricarea produselor textile, fabricarea substanţelor şi a produselor chimice.

În sectorul bugetar s-au înregistrat uşoare creşteri ale câştigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administraţia publică (+0,7%), respectiv în sănătate şi asistenţă socială (+0,1%).

În învăţământ, câştigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă (-1,7%), ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanţei şcolare.

Avatar photo
Autor
Petrache Anca
Notification Bell