Joburi de vara. Unde te poți angaja ca sezonier și ce salarii se oferă

În perioada verii, mulți elevi și nu numai, tineri în general, caută să facă niște bani rapid, iar opțiunea cea mai la îndemână e un job pe litoral.

Sigur, nu se fac angajări doar la malul mării. Și terasele din Capitală au nevoie de angajați pe timpul verii. Însă mirajul e cel mai mare la malul mării, pentru că așa poate fi împletită munca și distracția.

Dar ce joburi poți spera să găsești în stațiunile din România, pline ochi în perioada estivală? Ce salarii oferă angajatorii din domeniile care recrutează cel mai mult pe timp de vară?

Iar răspunsurile sunt dezamăgitoare pentru cei care vor să facă un ban rapid: 3.500 de lei în retail, 3.300 de lei în industria alimentară și HoReCa și 3.000 de lei în turism. Asta pentru că așteptările candidaților sunt cu 30% - 40% mai mari.

Mai mult de 13.000 de joburi noi au fost scoase în piață în luna iunie de angajatorii din retail, industria alimentară / HoReCa și turism, domeniile care au cea mai mare nevoie de personal pe timp de vară. Asta în condițiile unui total de 30.000 de locuri de muncă postate la nivel general, de la începutul lunii iunie și până acum, pentru toate domeniile.

Așteptări salariale versus realitate

Conform datelor Salario, mediile salariale înregistrate în aceste domenii variază între 3.000 și 3.500 de lei.

„Vorbim despre medii salariale nete, la nivel național, pentru toate pozițiile și nivelurile de experiență pe care le au angajații care lucrează în aceste sectoare.

Cel mai mult câștigă cei din retail, cu o medie lunară netă de 3.500 de lei, iar cel mai puțin cei din turism (3.000 de lei). Împărțite însă pe nivel de carieră, cei care lucrează în retail, industria alimentară / HoReCa și turism înregistrează medii de 2.850 de lei pe lună în categoria entry level (0 – 2 ani de experiență), 3.200 de lei pentru mid level (2 -5 ani de experiență) și 4.000 de lei pentru senior level (peste 5 ani de experiență)”, a declarat Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Așteptările salariale pe care le au însă candidații din aceste domenii depășesc cu aproximativ 40% mediile încasărilor declarate. Astfel, în timp ce media salarială din retail este de 3.500 de lei, așteptările candidaților urcă până la 5.000 de lei pe lună.

În industria alimentară și HoReCa diferența este de 1.200 de lei (de la 3.300 de lei la 4.500 de lei), în timp ce pentru turism este înregistrat un decalaj de 1.500 de lei (de la 3.000 de lei la 4.500).

Cei mai căutați sunt tinerii fără experiență. Orașele unde se fac cele mai multe angajări

Pentru aceste sectoare de activitate, cei mai căutați în această vară sunt candidații entry level, în condițiile în care peste 70% dintre oferte li se adresează.

În ceea ce privește orașele care au agregate cele mai multe oportunități, Capitala ocupă primul loc, fiind urmată de Cluj-Napoca, Constanța, Timișoara și Brașov.

„Cu toate că vara apare o creștere sensibilă a numărului de joburi pentru aceste domenii, a căror dinamică este influențată de sezonul estival, mediile salariale relativ mici nu încurajează candidații să aplice masiv.

Retailul este, într-adevăr, pe primul loc la aplicări în luna iunie, dar aceasta este poziția pe care o ocupă în mod tradițional. În schimb, turismul și industria alimentară / HoReca se află abia pe locurile al 6-lea și al 9-lea, cu câte 65.000, respectiv 55.000 de aplicări în luna iunie”, mai menționează Roxana Drăghici.

Mult mai atractive pentru candidați par a fi joburile din servicii, call center / BPO, IT / telecom ori servicii financiare.

„Pe de altă parte, pentru tinerii care caută să se angajeze doar pe durata verii, pe bază de proiect, angajatorii din turism și HoReCa sunt variantele cel mai la îndemână de luat în calcul, în condițiile în care aceste sectoare vin cu cel mai mare număr de joburi project based – peste 2.300, împreună”, mai spune Roxana Drăghici.

Cât despre motivația din spatele celor care vor să se angajeze, nu e vorba doar despre tineri care se află într-o situație financiară delicată.

„Ideea lor este destul de simplă și am auzit-o foarte des în ultimul timp. Vreau să îmi iau un telefon. Nu vreau să le cer părinților. Lucrez toată vara și la final mi-am luat ultimul model de telefon. Și se pot angaja pe trei posturi, ca ajutor de ospătar, ajutor de bucătar și fetele hostess.

Un elev care vine și lucrează șase ore pe zi, cinci zile pe săptămână, câștigă în medie între 1.700 - 2.000 de lei plus partea de tips", explică un director de Resurse Umane la un lanț de restaurante.

Joburi de pe această piață

În acest moment, la început de iulie, la nivelul țării, sunt disponibile pe Jobradar24 1.860 de joburi în retail, 3.775 de locuri de muncă în Horeca și 1.077 în turism.

În divertisment, un alt domeniu care ar putea atrage tineri către locuri de munca sezonier pe timpul verii, sunt disponibile 13 locuri de muncă, de la coordonator de evenimente până la prezentator de jocuri, acest din urmă job având un salariu cuprins între 4.000 – 4.500 de lei, chiar și pentru candidații fără experiență. În plus, se asigură training plătit, iar contractul e pe perioadă nedeterminată.

Nu în ultimul rând, tinerii sau cei mai puțini tineri se pot angaja oriunde în țară sau în străinătate, în sectorul agricol. Aici se caută muncitori sezonieri în fiecare an. Lucrări legate în special de recoltare, culesul fructelor și al legumelor, ambalarea produselor nu lipsesc din palmaresul joburilor sezoniere.

Acesta este un domeniu care angajează în mod regulat chiar dacă angajatorii se organizează în avans pentru a-și recruta lucrători sezonieri. Ai toate șansele să-ți găsești un loc de muncă cu normă întreagă sau cu jumătate de normă, contract pe durată determinată și alte facilități.

Articole similare

În 2024 ne vom bucura de 17 zile libere legale: 7 din ele cad în weekend și 10 în timpul săptămânii.
Dacă vreți să vă deschideți o afacere mai mică sau doar aveți de gând să testați o idee de business, atunci este mai convenabil să înființați o PFA. De principiu, PFA îți permite să muncești doar pentru tine. Este ideală totodată dacă doriți să fiți freelancer într-un anumit domeniu.
Începând din acest an, o firmă plătește mai multe categorii de taxe și impozite. Iar de anul viitor, taxele pentru freelanceri și antreprenori se măresc, potrivit modificărilor fiscale anunțate de Guvern.